Het schippersinternaat

Het schippersinternaat in Vreeswijk is het oudste schippersinternaat van Nederland. Het is in 1915 geopend. De officiële opening vond plaats op 28 augustus door prins Hendrik. Vreeswijk is lang een van Nederlands grootste binnenhavens geweest en was een lange tijd de belangrijkste doorvoer naar het zuiden van Europa.

Een jaar lang kost en inwoning kostte toen 160 gulden per kind. Onmiddellijk na de opening van de schippersschool stroomde de leerlingen toe. In 1915 waren er 94 leerlingen. De naam van de schippersschool was het Prins Hendrik Internaat.

In het gebouw was ruimte voor 160 kinderen. Op de begaande grond waren vier leslokalen. De centrale hal werd ook gebruikt als binnenspeelplaats. Naast de keuken en broodkamer waren er twee eetzalen die plaats boden vaan 80 kinderen.

Op de eerste verdieping bevonden zich twee slaapzalen, een voor de jongens en een voor de meisjes. Er sliepen 40 kinderen per zaal. Naast de zalen bevonden zich een grote badkamer, een linnenkamer en een droogkamer.

Op de tweede verdieping waren er nog twee slaapkamers, een voor de jongens en in de andere een verplaatsbaar schot om een ruimere indeling te maken, want in de beginjaren waren er meer jongens dan meisjes op het internaat. De jongens kregen les over het schippersbedrijf en de meisjes kregen lessen in nuttig handwerken. Het trappenhuis bevond zich centraal in het gebouw met twee gescheiden trappen.

Vanaf de opening in 1915 tot aan de ontruiming in 1984 hebben er 4.123 kinderen in het internaat gewoond. Alleen tijdens de oorlogsjaren van 1939 tot 1945 was de school leeg. Omdat het oude Prins Hendrik Internaat leeg kwam te staan en leeg bleef, is het gebouw verpauperd. In 1995 is besloten om er appartementen in te maken en enkele kunstateliers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk