Het internet op een juiste manier aansluiten, zo doe je dat

In een wereld waarin internet een steeds grotere rol speelt, is het aantal apparaten dat hierop aangesloten zit vanzelfsprekend ook gegroeid. Als je bezig bent geweest met het aanleggen van een internetverbinding, heb je de term UTP of UTP grondkabel misschien wel langs zien komen. De term UTP staat voor een “Unshielded Twisted pair” en is een vorm van een netwerkkabel. Deze specifieke kabel bestaat uit 8 kleinere kabels, die aderen worden genoemd, welke in vier kleuren uiteen te houden zijn. Per set van twee kabels, is er één die het stroomsignaal naar de netwerkpoort brengt, en één die het vervolgens weer terug vervoert. Hierdoor zullen ze elkaar nooit in de weg zitten.

Hoe werkt de UTP kabel?
Een UTP-Kabel op zichzelf is niet zomaar ergens op aan te sluiten. Hierom zitten er op het uiteinde zekere RJ45-aansluitingen. Maar de meeste mensen zullen deze term niet kennen en ze simpelweg herkennen aan de vorm van het bekende internet kabeltje. Binnen de UTP kabels zijn er ook nog verschillende varianten te vinden, die niet alleen te maken hebben met de snelheid, maar ook de bandbreedte kan verschillen. Dit is de hoeveelheid “vervoer” die het kabeltje tegelijkertijd aan kan. Afhankelijk van waar je de kabel op aansluit en wat je ermee wilt doen, is een ander soort kabel het beste geschikt. Het is handig om dit van tevoren uit te zoeken.

UTP of FTP kabel nodig?
Een andere kabel die zijn naam ook groot heeft gemaakt als we het hebben over kabels die gebruikt worden voor internetaansluitingen, is de FTP kabel. Het meest kenmerkende dat de twee soorten kabels uit elkaar houdt, is het feit dat de FTP kabel om de losse aderparen, een aluminium afsluitend laagje heeft. De U in de term UTP staat voor unshielded, oftewel onbeschermd, terwijl de F bij FTP staat voor Foiled, met een laagje folie eromheen. Als je deze betekenissen kent, dan kunnen we je het altijd nog moeilijker maken door de termen F/UTP en S/FTP voor te schotelen. Dit zijn weer varianten op de andere kabels. Echter raden we het aan om het zo makkelijk mogelijk te houden!

Wat zijn deze aders in de verschillende kabels?
De zogenaamde aderparen die je in de kabel vindt, vervoeren de stroom en het netwerk van plek a naar plek b. Dat spreekt nog voor zich. Maar buiten de eerder genoemde verschillen om de aderparen heen, zijn er ook nog verschillen in de eigenschappen van deze aders zelf. Je hebt namelijk stranded en solid aders. De stranded aders zijn zekere soepele aders die bestaan uit kleine koperdraden. Hierdoor is de kabel net wat dunner en flexibeler dan de solid, oftewel vaste aders. Hierbij zijn er geen losse koperdraden in de ader maar zit er één vaste kern in het midden. Afhankelijk van het gebruik wordt er een andere soort kabel; aangeraden. Wanneer de kabel voor een lange tijd op een vaste plek gaat liggen, bijvoorbeeld voor een vaste aansluiting, dan is de wat stuggere een goede oplossing.

One thought on “Het internet op een juiste manier aansluiten, zo doe je dat

  1. Jan

    Allemaal leuk en wel, maar hoe sluit ik nu het internet op de juiste manier aan? Tevens mijn laptop heeft geen eens een netwerk poort.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk