Het 4 en 5 mei Comité Nieuwegein organiseert eerste ‘Indië-herdenking’ in Nieuwegein

Het 4 en 5 mei Comité Nieuwegein organiseert in samenwerking met de Indische stichting Pelita op 15 augustus een korte bijeenkomst in de Bazuin aan de Nedereindseweg. 
Op 15 augustus wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Op die datum gaf het Japanse Keizerrijk zich over en kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Het is de eerste keer dat er een zogenoemde ‘Indië-herdenking’ in Nieuwegein georganiseerd wordt. 

Voorzitter Elja Schwarz zal namens het comité een korte toespraak houden en ook namens Stichting Pelita zal er iemand spreken. Amber Nefkens, 3de generatie Indische Nederlander zingt over het land van haar oma en Eddy Schaap, ook van Indisch-Nederlandse afkomst brengt Indonesische liedjes ten gehore waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidt.

De bijeenkomst begint zaterdag 15 augustus aanstaande om 14.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 13.30 uur. Het aantal plaatsen zal vanwege de Coronamaatregelen beperkt zijn. 
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@4en5meinieuwegein.nl. Na afloop kunnen belangstellenden bloemen leggen bij het monument aan de Nedereindseweg.

Wat herdenken we op 15 augustus?
Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

Miljoenen onderdanen van het Koninkrijk hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Een veelvoud daarvan heeft geen speciale begraafplaats gekregen. Bovendien werkte de oorlog door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven.

Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt tot op de dag van vandaag. Het is een erkenning van hun plaats in de nationale geschiedenis van Nederland en het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeeld verleden. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Wie herdenken we?
Op 15 augustus herdenken we jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in concentratiekampen, honderdduizenden werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit, honderdduizenden verrichten onmenselijke dwangarbeid, onder hen vele krijgsgevangenen en Indonesische Romusha’s. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Wij herdenken op 15 augustus alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren