Herdenkingsconcert voor Moshé Lewkowitz

Op vrijdag 24 februari 2023 is stadsbeiaardier Moshé Lewkowitz overleden. Hij was ruim 37 jaar stadsbeiaardier van Nieuwegein. Op 17 april 2023 zou hij 71 jaar zijn geworden en in verband hiermee is er op 17 april 2023 tussen 15.00 uur en 16.00 uur een herdenkingsbespeling op ‘zijn’ carillon van Nieuwegein.

De bespeling zal worden verzorgd door Dick van Dijk en Mathieu Polak. Zij hebben een programma samengesteld met jiddische muziek en eigen composities van Moshé. Eén van de werken is een quatre mains die zal worden gespeeld met collega Herman Kamp. Hij was de portefeuillehouder carillon bij de Gemeente Nieuwegein.

Lewkowitz was sinds 1985 stadsbeiaardier van Nieuwegein. Het carillon (ook wel beiaard geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sinds vrijdag 22 december 2000 klinken de klokken van Nieuwegein vanaf de nieuwe plek aan de Raadstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst. Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt.

Over Moshé Lewkowitz
Moshé studeerde viool, Algemene Muzikale Vorming en schoolmuziek aan het Conservatorium in Utrecht. Lewkowitz bekwaamde zich in het beiaardspel via een studie aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Leen ‘t Hart. Behalve als beiaardier werkte Lewkowitz ook nog als vioolpedagoog in Utrecht. Hij gaf tot kort voor zijn overlijden og viool-, altviool en ensemble-les aan huis.

Door de muziek leerde hij zijn echtgenote, Marian de Munck, kennen. Zij zong in het studentenkoor en hij was repetitor van de strijkers. Marian was katholiek opgevoed, maar omdat Moshé graag een joods gezin wilde, is ze toegetreden tot de liberale joodse gemeente. Ze kregen drie zonen en inmiddels zijn er vier kleinkinderen, waarvoor Moshé een zeer liefhebbende opa was.

Anderhalf jaar geleden bleek dat Moshé ernstig ziek was. Na vele behandelingen leek het weer goed te gaan, maar in december werd duidelijk dat genezing niet meer mogelijk was.

Locatie van het herdenkingsconcert
De luisterplaats is in de tuin van het gebouw van het Leger Des Heils aan de Sluyterslaan, direct naast de beiaardtoren. Na afloop van de bespeling zal het glas worden geheven op Moshe en het carillon van Nieuwegein. Iedereen is welkom.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk