Helft huishoudens in Nieuwegein gestraft omdat ze van het aardgas af zijn

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor hoge energienota’s voor huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming. Veel huishoudens in Nieuwegein zullen hierdoor hun energienota volgend jaar mogelijk met honderden euro’s zien stijgen. Volgens de belangenvereniging voor huizenbezitters zijn de tarieven van warmtenetten gekoppeld aan de gasprijs. Als deze stijgt, loopt dus ook de rekening voor warmtenetten op.

De maximumtarieven voor gas worden eind dit jaar bekendgemaakt door de Autoriteit Consument en Markt. Volgens de VEH ligt een stijging voor de hand aangezien de gasprijzen ook stijgen, net als de belasting op aardgas. De huizen in de steden en wijken met warmtedistributie zijn echter niet aangesloten op het aardgasnet.

De VEH noemt de koppeling van het gastarief die wettelijk geregeld is daarom ook niet houdbaar. Huiseigenaren die al van het aardgas af zijn worden met de wet gestraft in plaats van beloond. Een nieuwe wet die warmtenetten een betaalbaar alternatief maakt voor aardgas laat volgens de VEH lang op zich wachten.

De VEH pleitte eerder voor het bevriezen van de warmtetarieven. De vereniging dringt bij het demissionaire kabinet nu opnieuw hierop aan. Tegelijkertijd roept de vereniging warmteleveranciers op om de consumententarieven volgend jaar niet te verhogen. In Nieuwegein maakt ongeveer de helft van de woningen gebruik van stadsverwarming.

2 thoughts on “Helft huishoudens in Nieuwegein gestraft omdat ze van het aardgas af zijn

  1. Martin Tack

    Het was mijn groote vrees, toen ik en jaar geleden en huis in Nieuwegein kocht. Toen nog gehoopt dat de koppeling aan de gasprijs gaat vallen, maar niets blijkt minder waar.

    1. Ineke

      Ik woon 40 jaar in Nieuwegein en op 10 jaar na met Stadsverwarming. Ik betaal al 30 jaar veel te veel doordat Eneco het alleenrecht heeft. Is al vaker aandacht aan besteed maar ze halen gewoon hun schouders op. Eén keer moesten ze verlagen en toen gooide ze de huurprijzen van de installatie zover omhoog dat je nog hoger uitkwam. Vrees dus het ergste voor dit jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren