Heksenbrood

Vrijdag 31 oktober is het Halloween, het feest van monsters, heksen, vampiers, vuur en andere enge dingen. Om in stijl te blijven deze week een recept van Heksenbrood.
Sommige mensen beweren dat dit Heksenbrood het soort brood zou zijn dat heksen eten na een tochtje per bezemsteel door een koude Halloween-nacht. Volgens anderen is dit brood zo lekker dat zijn griezelige naam andere eters op afstand moet houden, omdat je na één hap beslist weigert het met een ander te delen. Vooral vers uit de oven is dit volkorenbrood, bestreken met gesmolten boter en belegd met ui, champignons en pittige kaas, echt betoverend lekker. Voor 6 personen
500 g broodmix Boerenbruin
290 ml water
1 zakje gedroogde gist
½ theelepel zout
15 g boter
10 g Provençaalse kruiden 50 g gesmolten boter
3 middelgrote, fijngehakte uien
blikje champignons (uitgelekt)
200 g geraspte, pittige kaas Extra: mixer met kneedhaken, keukenmachine of broodbakmachine; plasticfolie; deegroller; bakpapier; bakkwastje Maak het deeg in de broodbakmachine of met de hand.
In de broodbakmachine:
Water en boter in de broodvorm doen.
De helft van de broodmix toevoegen en daarop het zout en de Provençaalse kruiden strooien.
Afdekken met de rest van de broodmix en als laatste de gist er op strooien.
De machine instellen op het deegprogramma en laten mengen en rijzen.
Met de hand:
Roer in een ruime kom broodmix en gist door elkaar en voeg boter, zout, de kruiden en het water toe.
Kneed met de handmixer, keukenmachine of met de handen deze ingrediënten goed door elkaar (met de hand ca. 20 minuten).
Dek de deegkom af met een stuk plasticfolie en laat bij kamertemperatuur ca. 30 minuten rijzen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet hem in.
Verdeel het deeg in drie stukken.
Rol ieder stuk uit tot een langwerpige rechthoek van 1 ½ cm dikte.
Leg de deegplakken op de bakplaat en bestrijk ze met de gesmolten boter.
Beleg het brood met de fijngehakte ui en de champignons.
Bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas.
Laat het brood nog 30 minuten narijzen bij kamertemperatuur.
Verwarm intussen de oven voor tot 220° C (boven-onderwarmte) of 200° C (hetelucht).
Bak de heksenbroden in 25 minuten gaar. Tip
In plaats van Boerenbruin broodmix kun je ook Waldkorn nemen of een ander soort donker meel. Het brood ziet er dan nog “gruwelijker” uit. Weetje
Het van oorsprong Ierse Halloween is afgeleid van Hallow-e‘en ofwel All Hallows Eve , de avond voor Allerheiligen en het is de Ierse oudejaarsavond. Het feest is in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. Inmiddels heeft het zich over de gehele wereld verspreid en wordt het op verscheidene manieren gevierd. Het belangrijkste aspect van Halloween is de Jack-o’lantern-pompoen, de pompoen met het uitgesneden gezicht van de duivel, verlicht met een kaarsje. De demonenverkleding en de horror-outfits zijn van latere tijden. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk