Hebben Bitcoins gemeente Nieuwegein verlaten?

De populariteit van Bitcoin heeft het laatste jaar een serieuze knauw gekregen. Hoewel de munt intussen aan een langzame opmars bezig is, nam de interesse sinds januari 2018 snel af. Verschillende signalen tonen dat aan. Nicholas Colas van DataTrek Researchmerkte in zijn onderzoek, althans wat de online populariteit betreft, een afname van ruim 80% op. Maar ook op lokaal niveau lijkt de aftocht te zijn ingezet.

Verdwijnen Nieuwegeinse Bitcoinminershop
In Nieuwegein konden we in een niet zo ver verleden nog de Bitcoinminershopaantreffen. Het was eigenlijk een (web)winkel van het bedrijf Sitcon B.V.dat aan de oevers van de Koninginnensluis vertoeft. Uiteraard kon je ook even langsgaan in de winkel te Nieuwegein waar ze je persoonlijk adviseerden.

Bij Bitcoinminershopkon je speciale apparatuur verkrijgen waarmee je dergelijke Bitcoins kon ‘ontginnen’. Zo kon het grote publiek Bitcoins genereren door de minerzijn werk te laten doen. Het leverde hen aanvankelijk veel erkentelijkheid op, want de reviewsoogden uiterst positief. Of dat ook voor de jaarcijfers zo was, weten we natuurlijk niet. Wat we echter wel weten, is dat de website uiteindelijk een stille dood stierf. En dat had heus niet alleen te maken met het feit dat het voor minerssteeds moeilijker werd om Bitcoins te delven.

Dalende populariteit Bitcoin
Het feit dat Bitcoin steeds minder populair werd, kent verschillende oorzaken. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de vele schandalen die gretig in de pers werden uitgesmeerd. Toen de beeldbuis Bitcoin aanvankelijk nog als goednieuwsshow opvoerde, wist het succes zichzelf te versterken. De koers bleef stijgen.

Maar toen de negatieve berichtgeving over oplichters, overheidsbeslissingen en tegenvallende resultaten naar buiten kwam, was het omgekeerde waar. Spijtig genoeg was Bitcoin inderdaad een aanlokkelijk instrument voor zij die het niet zou nauw namen met de regeltjes. Ook in Nieuwegein was dat overigens het geval. In de zaak tegen zes Nieuwegeinse verdachten van drugssmokkel werden bijvoorbeeld nog grote sommen Bitcoins teruggevonden. Ook wij hebben daar in onze Digitale Nieuwegeiner recent nog over bericht (pagina 12).

Moeilijkheden voor Bitcoin miners
Wat Bitcoin minersbetreft zijn er dan weer andere problemen te noemen. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker om Bitcoins te delven en heb je constant krachtigere apparatuur nodig. Voor de gewone consument wordt het zo wel heel duur. En dan krijgen websites zoals Bitcoinminershop het automatisch moeilijk.

Hiernaast is de interesse in andere cryptomunten, waarbij je gewoon met een desktopkan minen, toegenomen. En dan hebben we het nog niet eens over het klimmend aantal Bitcoin Trader gebruikers die ook zonder apparatuur winst hopen te boeken. Tjah: als het water zakt, kraakt het ijs. En dus kregen winkels zoals Bitcoinminershop het steeds moeilijker. Onlogisch is dat eigenlijk niet.

Lokale doorbraak Bitcoins gefaald
Tot slot moeten we klare wijn durven schenken: Bitcoins zijn en blijven toch vooral een grootstedelijk fenomeen. Op lokaal niveau wist Bitcoin, althans in Nederland, nooit echt door te breken. Het aantal betaalplaatsen is in grootsteden opmerkelijk groter. Terwijl Bitcoin in steden zoals Amsterdam, Berlijn en Londen nog steeds floreert, krijgt het lokaal maar moeilijk voet aan de grond. En dat lijkt ook Nieuwegein te bevestigen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren