Heb jij als ondernemer nog genoeg tijd voor het IT beheer op de zaak?

Als bedrijf ontkom je er niet aan om online te zijn. E-mail, de website van je bedrijf, misschien doe je online verkoop of gebruik je formulieren waarmee een bezoeker een offerte kan aanvragen of informatie kan opvragen. Wellicht heb je meerdere medewerkers die vanachter hun bureau op het bedrijfsnetwerk inloggen. Natuurlijk is het handig als je ook vanuit huis kunt werken. Kortom: veel bedrijven maken gebruik van een eigen netwerk. Dat moet natuurlijk beheerd worden .Het netwerk moet veilig zijn en betrouwbaar. De vraag is nu: Kun je dat zelf of schakel je er externe hulp voor in?

IT-beheer voor het MKB
Grote bedrijven en instellingen hebben vaak een eigen IT-afdeling. Daar zit een systeembeheerder, een netwerkbeheerder en wellicht applicatiebeheerders die er samen voor zorgen dat alles op rolletjes loopt en iedereen zijn werk kan doen. Maar als je een bedrijf hebt met 10 medewerkers die allemaal druk zijn met hun eigen klussen dan kun je het IT beheer ook uitbesteden. Een extern bedrijf neemt dan de taken over die een eigen IT’er anders zou doen. Vaak is er in een klein bedrijf geen fulltime werk voor een IT-specialist. Je loopt dan het risico dat je een duur betaalde medewerker in dienst hebt die het grootste deel van de tijd niets te doen heeft. Nu kun je zo iemand andere taken geven, maar die liggen dan vaak op een ander niveau dan het werk waar hij of zij voor is aangenomen.

Zorg voor de veiligheid van je netwerk
Het is in ieder geval belangrijk dat je er op let dat je netwerk veilig is. Zeker als er een webshop aan is gekoppeld en er dus betaalgegevens worden verstuurd. Maar ook de persoonlijke gegevens van klanten zoals namen, adressen en telefoonnummers wil je niet ‘op straat’ terecht laten komen. Om te weten of je netwerk veilig is kan je IT partner testen uitvoeren. Dit wordt ethisch hacken genoemd. Er wordt geprobeerd om in het systeem in te breken. Als dat lukt dan betekent dit dat er aanvullende maatregelen moeten worden genomen om het netwerk beter te beveiligen. Als het niet lukt dan weet je dat je systeem veilig is en hackers weinig kans hebben om vertrouwelijke informatie te kunnen bemachtigen.

Nieuwe ontwikkelingen
De IT-wereld staat zeker niet stil. Sommige ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Als je gebruik maakt van een betrouwbare IT-partner dan kan deze dit soort ontwikkelingen voor je in de gaten houden. Soms kunnen processen nog verder worden vereenvoudigd of kun je je bedrijf nog beter online presenteren. Door gebruik te maken van nieuwe technologie zijn er wellicht extra mogelijkheden om je bedrijf te laten groeien, zowel in Nederland als wellicht ook over de grens. Een deskundige kan je adviseren welke innovaties voor jouw bedrijf van belang zijn en waar je dus voordeel uit zou kunnen halen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk