Hartslag

In Nieuwegein wordt een park gebouwd. Op zichzelf natuurlijk geen schokkende mededeling. Als je bezig bent met stadsuitbreiding moet je een open oog hebben voor de infrastructuur. Een stad zonder park is een stad zonder longen. Als je het contact verliest met de natuur, verlies je het contact met jezelf.

Overal ter wereld vind je parken die een kunstwerk op zichzelf zijn. Een organisch kunstwerk op een prominente plaats. Hyde Park in Londen, de Tuilerieën in Parijs en Central Park in New York zijn bijna net zo beroemd als de steden zelf. Miljoenen mensen hebben daar de rust gevonden die het stadse leven draaglijk maakt. Galecopperzoom in Nieuwegein hoort niet echt in dat rijtje thuis, maar het is prettig te weten dat de politiek ook aan ons welzijn denkt.

Het ontwerpen van een park heeft overigens maar weinig natuurlijke aspecten. Omdat de ligging bepaald wordt door de stad eromheen, heeft dat zo haar beperkingen. Gelukkig zijn er veel handige hulpmiddelen om een park allure te geven. Het is per slot van rekening een stukje openbare ruimte dat werkt als een milieuvriendelijk visitekaartje. Voor de politiek een niet onbelangrijk gegeven in woelige tijden.

Een park aanleggen heeft wel iets van een goed schilderij. Kleuren, compositie en spanning bepalen het uiteindelijke gevoel. Een goed park is meer dan een weiland met een paar bomen. Een park is ook een economische factor van belang. Op zichzelf kost een park eigenlijk alleen maar geld. Je kunt er moeilijk entree gaan heffen, want voor je het weet heb je een kopie van de Keukenhof gebouwd.

Een park moet zichzelf verkopen en het succes is slechts meetbaar aan het aantal bezoekers. Meer bezoekers betekent een succesvol park en dat vraagt om gemengde technieken. Je mengt verschillende soorten groen, voegt hier en daar wat water toe en op subtiele wijze plaats je wat verrassende elementen. Een recept dat, in de juiste handen, bijna niet kan mislukken.

De aanleg van een park is een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen in de vaardige hand van de kunstenaar die er een stijlvol en warm geheel van maakt. Een kunstenaar is grillig, uniek en dus onvoorspelbaar. Kunst is een politiek mijnenveld. Aan de andere kant, kunst werkt als cultureel visitekaartje. Kunst moet.

De grond bepaalt de waarde van de oppervlakte. De waarde van de oppervlakte bepaalt de kunst. Grond is kunst. Waar grond is moet dus ook kunst zijn. Dat is een fundament waarop je kunt bouwen. Een geniale gedachte uit de naïeve school. Kunst als pijler van de moderne samenleving, op verantwoorde wijze ondergebracht in het overzicht van kosten en baten. Een formule die de behoefte aan kunst bepaalt; je moet er maar opkomen.

Niet de briljante ontwerper met groene vingers, maar dorre en onbegrijpelijke afspraken die voor de verrassing moeten zorgen. Niet de kunst die de waarde bepaalt, maar de waarde die de kunst bepaalt. Een politiek correct park met natuurlijk verrassende elementen. Een baarmoeder met zitfunctie. Je houdt je hart vast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk