Hard water en de invloed op de wasmachine

Het water in Nederland heeft niet overal dezelfde hardheid. Zo heeft het water in Friesland een gemiddelde hardheid, terwijl water in delen van Brabant en Limburg zeer hard is. Inwoners van Nieuwegein wonen in een gebied met tamelijk hard water. Dit heeft een behoorlijke invloed op alles in huis wat in aanraking met kraanwater komt, dus ook op de wasmachine.

Hard water en de invloed op wasmachines
Hard water is slecht voor je apparatuur. Het verkort de levensduur aanzienlijk, maar zorgt ook voor een verminderde werking van deze apparatuur. Maar wat is hard water nu precies en welk effect heeft het op je apparatuur, en dan met name de wasmachine?

Wat is hard water?
Ons kraanwater bevat een aantal mineralen die goed voor onze gezondheid zijn. Denk hierbij aan mineralen zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, carbonaten en sulfaten. De hoeveelheid magnesium en calcium (kalk) in het water bepalen samen de hardheid van het water. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het water is.

De hardheid van het water wordt gemeten in Duitse Graden, dH. Gemiddeld is de hardheid van het water in ons land 2,7 dH. Er zijn echter meer dan 200 waterbronnen waar de waterleidingbedrijven hun water vandaan halen, waardoor de hardheid van het water enorm uiteen kan lopen. Hoe het met de hardheid van het water bij jou zit, hangt dus af van de regio waar je woont. In Nieuwegein heb je in ieder geval te maken met hard water.

Welke invloed heeft hard water op wasmachines?
Waarschijnlijk heb je al die aanslag op de douchekraan en in de waterkoker gezien. Dat is kalkafzetting welke afkomstig is uit het water. Hoe harder het water, hoe meer last je van die kalkafzetting krijgt. Kalk is enorm slecht voor al je apparatuur. In het geval van een wasmachine zet het zich af in de leidingen en op het verwarmingselement. Dit heeft op den duur het gevolg dat het verwarmingselement niet optimaal werkt en het kost dan meer tijd en energie om op temperatuur te komen. Uiteindelijk gaat de wasmachine kapot, aanzienlijk sneller dan bij zacht water het geval is. Wasmiddel heeft de eigenschap kalk uit het water aan zich te binden en via de afvoer de wasmachine te verlaten. Door goed naar de dosering op de verpakking en de bijbehorende waterhardheid te kijken, help je al een beetje om kalkaanslag tegen te gaan. Het is alleen helaas niet genoeg.

Hard water tegengaan
Je wilt natuurlijk dat je wasmachine zo lang mogelijk mee gaat. Ook je kleding moet niet vervagen door kalk. We vroegen het filiaal van BCC Utrecht (gevestigd in winkelcentrum The Wall) naar de oplossing voor wasmachines in hardwatergebieden. Een mogelijke optie die door de experts werd genoemd, is een wasmachine die hard water zelf zachter maakt. AEG wasmachines met het SoftWater-systeem beschikken over deze mogelijkheid. Dit systeem verwijdert de voor de wasmachine schadelijke mineralen uit het water. Om dit te bewerkstelligen, zijn er ionenuitwisselingsfilters in de wasmachine geplaatst. Deze verzachten hard water. Hierdoor is er minder wasmiddel nodig voor hetzelfde wasresultaat, ook op lagere temperaturen. De was blijft van betere kwaliteit en de wasmachine gaat langer mee. Ideaal dus in een hardwaterregio als Nieuwegein.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk