Handtekening van De Jonge voor 1500 flexwoningen in Utrecht: ‘We gaan in hoog tempo bouwen’

Héél wat handtekeningen verder en de woningdeal in Utrecht is rond. Minister Hugo de Jonge zegt daarmee toe: 18 miljoen vanuit Den Haag komt deze kant op. En snel ook, want al komend jaar moeten er in de provincie Utrecht 1500 extra flexwoningen bijkomen. Een kijkje in het flitsbezoek van de minister aan een flex-woonwijk in Houten. Voor Nieuwegein was wethouder Guido Bamberg aanwezig om de handtekening te zetten want ook Nieuwegein krijgt een aantal van deze flexwoningen.

Hugo de Jonge kijkt op zijn horloge. Tja, de tijd dringt, geeft hij toe. Druk, druk, druk. “Die huizen komen er niet zomaar, hè”, zegt hij lachend. Maar dat maakt Kassem Barazi en zijn vrouw Mayson Abbas niks uit, als ze eerlijk zijn. “Nu u toch in onze flexwoning bent”, zegt Kassem, “moet u natuurlijk wel even een taartje mee eten.”

Een blik naar zijn assistent zegt genoeg. “Vijf minuutjes?”, vraagt De Jonge. “Ja, vijf minuten, máximaal”, aldus de assistent. En dus loopt mevrouw Abbas op haar sloffen op hun koffiezetapparaat af. “Da’s wel het voordeel aan zo’n huis”, zegt ze tegen de minister. “Hij is niet zo groot, dus ik ben binnen no time bij de keuken.”

Snel neergezet
Het huis van Kassem en Mayson is een beetje het voorbeeld van vandaag. Een voorbeeld van hoe 1500 andere huizen er het komende jaar uit gaan zien in Utrecht. Het echtpaar woont – samen met twee kinderen – in een zogenoemde flexwoning in Houten. Snel gebouwd en net zo snel neergezet. En dus, aldus De Jonge, een van de oplossingen voor de acute woningnood. “Dit type woningen krijgt veel sneller een vergunning, omdat ‘ie tijdelijk ergens wordt neergezet. En zo kun je locaties die maar tijdelijk beschikbaar zijn, tóch gebruiken voor woningen.”

Eerder op de ochtend zijn wethouders van 11 gemeenten in Utrecht op De Jonge aan het wachten. “Hij zal wel in de file staan”, grapt iemand. Eenmaal binnen gaat het al gauw over op het moment suprême: de ondertekening van de deal. Die houdt in dat de provincie, 11 gemeenten, woningcorporaties én het Rijk er samen voor willen zorgen dat er volgend jaar sneller flexwoningen bijkomen.

We weten allemaal dat we met een woningtekort te maken hebben. Aan betaalbare koopwoningen, maar zeker ook aan sociale huurwoningen. En op die laatste categorie haakt deze deal in. De 18 miljoen van De Jonge komt neer op een sponsoring van zo’n 12.000 euro per te bouwen flexwoning. Met dat geld ben je er alleen nog niet, daar dragen woningcorporaties en gemeenten ook nog aan bij.

Imago-probleempje
Enige probleempje: die flexwoningen zijn wel aan een imago-upgrade toe. “Ja, bij een flexwoning denken veel mensen nog steeds aan een soort container”, zegt De Jonge. “Dat is al lang niet meer zo. Het zijn inmiddels woningen van hoge kwaliteit die er ook nog mooi uit zien. Aan dat imago moeten we dus nog werken.”

Van de 1500 stuks komen er duizend in de gemeente Utrecht, de rest in Houten, IJsselstein, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Bunnik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Montfoort. Of die nieuwe woningen in elke gemeente in goede aarde vallen? “Bij ieder nieuw woningproject zijn er inwoners die het er niet helemaal mee eens zijn”, weet gedeputeerde Rob van Muilekom. “Maar we hopen dat mensen inzien: dit is écht van belang om dat woningtekort in onze provincie op te lossen. We gaan in hoog tempo bouwen.”

Waar komen de woningen?
Waar de woningen precies komen, weten de meeste gemeenten intern al wel. Die tijdelijke flexwoningen mogen maximaal 15 jaar op hun plekje staan, dat staat in elk geval vast. Al hoopt Van Muilekom dat het daar niet bij blijft. “Da’s het mooie aan een flexwoning. Die pak je op, en kun je weer ergens anders neerzetten. Hopelijk krijgt-ie dan een tweede leven binnen onze provincie.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Roos van Bijnen

One thought on “Handtekening van De Jonge voor 1500 flexwoningen in Utrecht: ‘We gaan in hoog tempo bouwen’

  1. Ton

    Loop er met een grote boog omheen. Dit stuk incompetentie komt nog eens in het guinnisbook of records.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren