Handjehelpen zoekt vrijwilligers in Nieuwegein

Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen zet zich in voor kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, een beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Ook aan (overbelaste) mantelzorgers wordt gedacht. De organisatie is al jaren actief in Nieuwegein en koppelde reeds honderden mooie maatjes. Momenteel kampt ze echter met een tekort aan vrijwilligers, waardoor veel gemeentegenoten steun missen. Erg jammer, ook voor de potentiële vrijwilliger want het maatjescontact brengt ook hen veel!

Handjehelpen zorgt ervoor dat mensen met een hulpvraag worden gekoppeld aan een stadsgenoot die wel wat hulp kan bieden. Dat is maatwerk, waar regiocoördinator Tineke de Vink zich in Nieuwegein hard voor maakt. Tineke: “Bij Handjehelpen gaan we voor de juiste match. We luisteren goed naar de behoeften en wensen aan beide kanten en begeleiden de koppeling actief. Zo hebben we al veel mooie maatjes bij elkaar gebracht.”

Mensen helpen mensen
Denk bijvoorbeeld aan mevrouw De Heerd, die met haar 79 jaar en beginnende dementie weinig mobiel is. Sinds kort neemt Theo (49) haar af en toe mee uit wandelen. Of denk aan Elsa (39), alleenstaande moeder van een zoon met ADHD, een drukke baan en klein netwerk. De rek was er wel uit, maar nu Joost (23) op zaterdag met de jongen gaat voetballen, kan Elsa even op adem komen. En dan is er Irina (6), die van Wilma (61) wekelijks wat extra aandacht krijgt nu haar ouders zo druk zijn met haar zusje in het ziekenhuis.

Laagdrempelige hulp bedoeld om het leven wat fijner te maken en verergering van problemen te voorkomen. “Ontzettend waardevol”, vertelt Tineke. “Steeds meer mensen zijn eenzaam, overbelast en hebben psychische klachten. En dat terwijl de druk op de zorg toeneemt. Hoe mooi is het dan als mensen elkaar helpen! Het leven is echt fijner met een maatje. Dat krijgen we terug van zowel hulpvragers als vrijwilligers. Hulpvragers hebben meer contact en zitten beter in hun vel en vrijwilligers voelen zich nuttig en hebben meer plezier.”

Tekort aan vrijwilligers
Ondanks alle mooie resultaten kan Tineke momenteel helaas niet alle hulpvragen in Nieuwegein invullen. Tineke: “Het aantal hulpvragen blijft groeien, terwijl het aantal vrijwilligers afneemt. Dat is een landelijke trend, die wij willen doorbreken.” Handjehelpen nodigt de inwoners van Nieuwegein daarom van harte uit om eens een kijkje te nemen in de vacaturebank op handjehelpen.nl oftelefonisch contact op te nemen. Tineke: “In een oriënterend gesprek kijken we wat de wensen en behoeften zijn en wat past. Dat hoeft echt niet groot te zijn; met een uurtje of twee per week kun je al een enorm verschil maken. Samen gaan we voor de mooiste match.”

Word jij het maatje van meneer Leeflang, Maria of Amy?
Meneer Leeflang is een geboren Vreeswijker van 88 jaar oud. Gezond, maar een beetje wankel met lopen, dat wel. Zijn naaste kring is weggevallen en helaas ervaart hij eenzaamheid en lange saaie dagen. Een simpel en gezellig praatje of een wandeling naar de Lek, dat zou hem echt goed doen. Hij weet behoorlijk wat van de scheepvaart. Ooit speelde hij in een jazzband en repareerde hij tv’s. Breek jij samen met hem de week? Samen op zoek naar een bankje bij de Lek, een kop koffiedrinken? Er is genoeg om over te kletsen!

Maria (61) woont met haar zoon, beiden hebben ze een beperking. Maria zorgt voor haar zoon, als hij niet aan het werk is. Daarnaast heeft Maria COPD en angst om naar buiten te gaan. Als ze een maatje aan haar zijde heeft, heeft ze er weinig last van. Ze zoekt een inlevend persoon om samen een boodschap te doen, te wandelen of bij slecht weer samen een kast te ordenen. Kun jij af en toe wat tijd vrijmaken voor Maria?

Amy (6 jaar) is hoogbegaafd en enig kind. Ze woont bij haar ouders, die allebei in een kwetsbare positie verkeren. Voor Amy zou het fijn zijn om een maatje te hebben, dat haar af en toe even alle aandacht geeft die ze nodig heeft. Amy is sociaal, intelligent en actief in haar spel, creatief ook. Ze koppelt veel terug, wat het contact met haar ook intensief maakt. Ze bezit al veel kennis over veel onderwerpen die haar leeftijdsgenootjes nog niet interesseren. Fijn als je er na schooltijd af en toe voor haar kan zijn.

Voor meer hulpvragen in Nieuwegein, zie deze website of neem contact op met Tineke de Vink, tvink@handjehelpen.nl en 06 81 81 00 56. Als vrijwilliger bij Handjehelpen kun je kiezen uit verschillende hulpvragen. Je inzet is structureel, maar je bepaalt zelf je agenda.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk