Grove pasta met romige kaas-groentesaus

Dit pastagerecht is zacht en romig van smaak en door het gebruik van de verse groenten ook gezond. Om eens een keer een ander soort pasta te gebruiken heb ik er grove Penne rigate voor gekozen. Deze pasta heeft een zachtere bite dan de kleinere Penne rigate. Nadeel is dat de grote pastavormpjes veel sneller breken in de verpakking, waardoor ze hun vorm verliezen tijdens het koken.Voor 3 tot 4 personen:
1 pak grove Penne rigate (250 g, Super de Boer)
1 stronkje broccoli van ca. 400 gr
1 ui
2 tenen knoflook
2 tomaten
ca. 1/2 courgette
olijfolie
1 theelepel oregano
enkele blaadjes verse basilicum Voor de bechamelsaus:
40 g boter
40 g bloem
ca. ½ ltr melk
zout en versgemalen peper
75 g geraspte kaas Extra: grote zeef of vergiet Was de broccoli en snij de roosjes van de stronk.
Alleen de roosjes worden gebruikt, de stronk kan bewaard worden (om bv. in kleine stukjes door soep, lasagne o.i.d. te gebruiken).
Snij de broccoli-roosjes eventueel iets kleiner.
Zet ze op met een bodem water en kook ze in ca. 5 minuten bijna gaar.
Giet ze af, vang het vocht op, en laat ze tot gebruik staan.
Pel en snipper de ui en de knoflooktenen.
Was de tomaten, verwijder het harde kerntje, snij de tomaten in stukjes en laat ze in een zeef uitlekken.
Was de courgette, snij hem in plakjes en deze weer in blokjes. Maak nu eerste de bechamelsaus op de kookpit of in de magnetron.
Smelt daarvoor de boter en roer de bloem er door.
Doe het opgevangen kookvocht van de broccoli in een litermaat en vul dit met melk aan tot bijna ½ liter (bijna ½ liter, want je kunt straks beter iets melk toe moeten voegen dan dat de saus te dun is).
Schenk het grootste deel van het vocht bij het bloemmengsel en verwarm tot het bijna kookt.
Goed doorkloppen tot er geen klontjes meer zijn.
De rest van het vocht doorroeren en de bechamelsaus aan de kook brengen.
Als de saus gebonden is deze van het vuur of uit de magnetron nemen en het grootste deel van de geraspte kaas erdoor roeren (hou wat kaas achter om straks de pasta te bestrooien).
Maak de saus op smaak met peper en zout. Breng voor de pasta een grote pan met ruim water aan de kook.
Voeg de pasta toe en laat het water weer aan de kook komen zonder deksel op de pan (pas op, het kookt snel over!).
Draai de pit laag en laat de pasta in ca. 10 minuten beetgaar koken.
Daarna de pasta afgieten in een grote zeef of vergiet en goed uit laten lekken.

Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een koeken- of hapjespan en fruit ui, knoflook, courgette en broccoli op een niet te hoge pit, het mag niet bruin worden.
Voeg de tomaten en de oregano toe en schep alles goed om.
Draai de kookpit op half, leg een deksel op de pan en laat de groenten vrijwel gaar worden.

Doe de uitgelekte pasta terug in de pastapan en schep er een klein scheutje olijfolie door.
Verwarm de pasta op een lage stand even door.
Schep heel voorzichtig de groenten en de kaassaus door de pasta.
Verwarm ondertussen een schaal voor, door deze met water om te spoelen en met het aanhangende water 1 minuut in de magnetron op vol vermogen door te warmen.
Doe de pasta in de warme schaal, strooi de achtergehouden geraspte kaas erover en garneer met blaadjes verse basilicum.
Serveer met een frisse rauwkostsalade van o.a. tomaat, komkommer, uienringen, reepjes courgette en met wat olijfolie, (wijn)azijn, peper en zout, gegarneerd met wat verse basilicum.
Drink er een koel glas witte wijn bij of een Italiaanse rode. Tip
Komt een knoflookadem je even niet zo goed uit? Je kunt de knoflook ook weglaten, de pasta smaakt dan ook nog erg lekker. Voeg evt. nog wel een klein extra uitje toe. Weetje
Penne is een pastasoort die bestaat uit langwerpige buisjes die meestal schuin zijn afgesneden. Penne rigate heeft een geribbelde buitenzijde, dit is om de saus beter “vast”te kunnen houden. Penne lisce heeft een gladde buitenkant. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk