Grote stroomstoring in Nieuwegein door bliksem

In Nieuwegein is donderdagavond bij zo’n 17.000 huishoudens (70% van Nieuwegein) door blikseminslag de elektriciteit uitgevallen. Tientallen monteurs van Stedin zijn sindsdien onafgebroken aan het werk om de stroomstoring te verhelpen. Stedin heeft inmiddels vijf noodaggregaten geplaatst, onder meer voor bejaardenhuizen in het gebied. De winkels op Cityplaza kunnen niet open omdat de rolluiken niet omhoog kunnen. Ook andere winkels in Nieuwegein kampen met problemen.

De storing begon rond 21.15 uur, toen de bliksem in een transformatorhuisje aan de Utrechthaven sloeg. Daardoor viel de elektriciteit uit in diverse wijken, waaronder het centrum, Wijkersloot, Plettenburg, Batau en Vreeswijk. Rond 0.30 uur verdween ook de spanning in andere delen van Nieuwegein. Connexxion meldt dat door de stroomstoring de trams stil staan. Het bedrijf zet bussen in.

Donderdagavond trok een flinke onweersbui over Nieuwegein. In eerste instantie meldde Stedin dat ongeveer 5000 klanten zonder elektriciteit zaten. Later breidde de netbeheerder dat aantal uit. Het is niet duidelijk hoe lang het herstel gaat duren. Lucas Stassen van Stedin klaat onze redactie weten: ‘De schade is erg groot en de storing kan zeker nog de hele dag duren.’ Heeft u foto’s gemaakt van het onweer mail deze dan naar onze redactie.

UPDATE: Bewoners en bedrijven in Nieuwegein die zijn getroffen door de stroomstoring moeten er rekening mee houden dat ze ook in het weekeinde nog geen stroom hebben. Dat zei een woordvoerder van netbeheerder Stedin vrijdag. ”Het is dusdanig ernstig en heftig dat we niet kunnen zeggen dat de problemen na vandaag weer verholpen zijn”, aldus de woordvoerder vrijdag. ”Het is nu nog niet te zeggen waar straks wel weer stroom beschikbaar is en waar niet.” De politie verzoekt automobilisten in Nieuwegein voorzichtig te rijden omdat de verkeerslichten zijn uitgevallen.

UPDATE: Burgemeester Backhuijs spreekt van ‘ontwrichting van het maatschappelijke leven’ en leeft mee met de inwoners en winkeliers van Nieuwegein. Momenteel wordt een inventarisatie gemaakt van de problemen en is er meer politie op de straat om problemen te signaleren. Winkeliers zijn boos over de slechte communicatie vanuit de gemeente. De wijken Blokhoeve, Galecop, en Batau Noord hebben stroom. Klik op het cameraatje om een overzicht te krijgen van het getroffen gebied. 10:12 uur: een groot deel van Vreeswijk heeft inmiddels stroom. Ook de Graven in de wijk Fokkesteeg hebben weer stroom, de Schansen nog niet. 11:17 uur: In Park Oudegein en de wijk Fokkesteeg is een noodaggregaat geplaatst om hoog water in de sloten te kunnen verwerken. 12:12 uur: Vitras/CMD springt bij en doet oa. boodschappen voor ouderen en ander hulp. 13:07 uur: Het Makado center (Wijkersloot) is wel gewoon geopend, met stroom. Ook eensgezinswoningen op de Israelslaan hebben wel stroom. (in deze wijken is vannacht wel een paar uur geen stroom geweest, maar om 08.00 uur wel weer). Basisschool De Krullevaar (Groenling, Doorslag) heeft geen stroom. Het Anna van Rijn College (Albatros, Doorslag) heeft wel stroom. De Slobeend in de Doorslag heeft wel stroom, om 21.00 uur korte interruptie, maar verder geen problemen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk