Grote politiemacht bij ontruiming bedrijfspand naast botenverhuurder Hatenboer

De mobiele eenheid heeft zondagmiddag 8 november rond 13.30 uur een groep krakers, die een bedrijfspand hebben bezet aan de Dieselbaan vlakbij het Oosterlicht College, gemaand tot vertrekken. Het zou gaan om een groep van ongeveer 25 krakers. Inmiddels zijn een handje vol krakers met een busje afgevoerd. Eén van de krakers heeft zich in een hangmat vast gemaakt aan een bootkraan op industrieterrein Plettenburg.

Een kraker wordt door de ME afgevoerd

Enkele van hen hebben zich in een hijskraan verschanst. Het gekraakte pand zou een voormalige houtzagerij wat nu gebruikt wordt als caravanstalling op het bedrijfsterrein van botenverhuurder Hatenboer. Ze weigeren te vertrekken en de politie heeft het terrein hermetisch afgezet. Zwemmen naar de overkant heeft ook geen zin, de politie staat ook op de Vreeswijksestraatweg, waar ook veel toeschouwers staan.

De krakers zeggen tot hun actie te zijn overgegaan omdat er op het terrein ruim twee jaar een gebouw leegstaat. Krakerswoordvoerder Jan: “Er is een enorme woningnood en veel leegstand en hier staat al jarenlang een pand leeg: één en één is twee lijkt mij.”

De politie zegt dat de kraak vandaag werd gezet en kort daarna werd ontdekt. Maar kraker Jan ontkent dit: “Het pand is afgelopen vrijdag gekraakt. We hebben toen de politie gebeld en de wijkagent uitgenodigd. Die kwam vandaag langs en was het er niet mee eens. Hij geloofde niet dat we er al langer in zaten.”

Hijskraan
Vandaag werd geëist dat de krakers zouden vertrekken. Een politiewoordvoerder: “We hebben gevraagd of ze het pand willen verlaten maar dat willen ze niet. En dus gaan we ze eruit halen.” Het zou gaan om een groep tussen de twintig en dertig krakers. Enkele van hen hebben zich in een hijskraan verschanst. De eigenaar van het botenverhuurbedrijf naast de gekraakte locatie had daar het volgende over te zeggen: “Als ze in die hijskraan zijn geklommen, wens ik ze veel succes: dat ding valt bijna van al het roest uit elkaar.”

Krakers verschansen zich in de oude bootkraan en ketenen zich vast

Veel politie
Voor de ontruiming werd veel politie opgetrommeld. Een omwonende telde zeven politiebusjes, ME’ers en hondenbegeleiders.

Kraakwet
Kraken is sedert 1 oktober 2010 verboden via de kraakwet, maar in de praktijk maakt het uit of een kraak meteen wordt ontdekt of niet. Als krakers ergens al een poos zitten, kunnen ze zich beroepen op hun huisrecht. Een eigenaar moet dan eerst naar de rechter voor er een uitzetting kan plaatsvinden. Als krakers op heterdaad worden betrapt, kan er meteen worden ontruimd.

Einde actie
Tegen 17.00 uur waren er in totaal zeventien aanhoudingen verricht, waarmee de ontruiming ten einde is gekomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren