Grootste warmtepomp van Nederland gaat Utrecht en Nieuwegein verwarmen met rioolwater

Bij de rioolwaterzuivering in Utrecht is vandaag het startsein gegeven voor de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland.  In totaal produceert de installatie ongeveer 583.000 gigajoule aan warmte per jaar. Dat is evenveel als de warmtevraag van circa 20.000 woningen. Deze woningen met stadsverwarming in Utrecht en Nieuwegein moeten daar eind volgend jaar mee verwarmd worden, met hulp van de temperatuur van het rioolwater.

Restwarmte uit water – aquathermie genoemd – is een potentieel enorme bron van schone warmte. ‘Als we die op grote schaal kunnen winnen, hebben we genoeg voor 50% van alle huizen en bedrijven in Nederland’, weet Constantijn Jansen op de Haar. Hij is bestuurder bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, beheerder van zeventien waterzuiveringsinstallaties in de regio Utrecht. Een daarvan is die in Overvecht, waar Eneco de grootste duurzame warmtepomp van Nederland gaat bouwen.

De rioolzuivering in Overvecht verwerkt dagelijks gemiddeld 65 miljoen liter water. Dat afvalwater is warm omdat het veelal gebruikt is bij het douchen, in wasmachines of in vaatwassers. Die warmte wordt over anderhalf jaar hergebruikt. Een warmtewisselaar brengt de temperatuur van het rioolwater over op een gescheiden watercircuit. De pomp bereikt een temperatuur van 75 graden celsius, genoeg om inwoners van Utrecht en Nieuwegein opnieuw warm te laten douchen.

De machine komt in een behuizing van 33 bij 45 meter te staan, die 10 meter hoog wordt. In Nederland zijn nog niet eerder installaties van dat formaat gebouwd. Hij gaat voorzien in ongeveer tien procent van de totale behoefte. De bouw is ceremonieel ingeluid door bestuursleden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en directieleden van Eneco.

Het warmtepompgebouw zelf gaat ook energie opwekken doordat het wordt voorzien van 177 zonnepanelen die samen jaarlijks 40.000 kWh aan energie opleveren. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 13 huishoudens.

One thought on “Grootste warmtepomp van Nederland gaat Utrecht en Nieuwegein verwarmen met rioolwater

  1. Ton

    Allemaal heel mooi en aardig. Zal Eneco ook wel weer een flinke vinger in de pap hebben. En zo gaan we bestaande warmte tegen aardgasprijzen, en met een fenomenaal vast recht tarief de klant door de strot drukken. Zelf heb ik nu 35 jaar stadsverwarming, en ik stook Elektrisch..!! ( Veel goedkoper.)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk