Groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) is belangrijke grondstof

Als het groente-, fruit- en tuinafval wordt gescheiden, kunnen we er nieuwe grondstoffen van maken. Belangrijke grondstoffen zijn compost en groen gas. Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) haalt het groente-, fruit- en tuinafval op. Helaas is het deze zomer niet 1 keer per week omdat door de coronacrisis veel extra ophaalrondes zijn uitgevoerd voor het ophalen van grofvuil.

Maar liefst 80% van het ingezamelde GFT kunnen we verwerken tot compost en groen gas. Een volle container met groente-, fruit-, en tuinafval levert 15 tot 20 kilo compost op. Het verwerken van GFT tot compost is goedkoper dan verbranden. Daarnaast zorgt de verwerking tot compost en groen gas voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen.

Wat mag er wel en niet in de GFT-container?
Naast het welbekende groente- fruit- en tuinafval mogen er ook eierschillen, koffiefilters met koffieprut en kleine takjes in de GFT container. Ook etensresten waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) mogen in de GFT container. Dikke stronken, grof tuinafval, luiers, slachtafval, sigarettenpeuken, kauwgom en grote hoeveelheden zand en grond mogen niet in de container voor GFT. Deze verstoren het recyclingproces van het GFT afval. Twijfelt u raadpleeg dan de afvalwegwijzer van RMN via het digitale inzamelschema of in de RMN app.

Een schone en frisse (GFT) container?
Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden houden maar bent u bang voor stank of beestjes? Hierbij enkele tips voor een schone en frisse container. Deze tips kunt u ook terugvinden op de afvalscheidingswijzer.

Tips tegen stankoverlast
• Laat natte voedselresten goed uitlekken voordat u ze weggooit; woensdag 24 juni 2020
• Verpak vlees-, vis- en andere etensresten in een composteerbaar zakje
• Zet de container(s) zoveel mogelijk in de schaduw
• Houd de container(s) schoon: gewoon water met eventueel een klein beetje groene zeep volstaat
• Leg een oude krant of stro onderin de container om aankoeken van etensresten te voorkomen
• Zet de container zo nu en dan open.

Tips tegen ongedierte
• Voeg een takje klimop toe aan het GFT. Dit is giftig voor maden
• Ook een takje lavendel bij het GFT werkt afstotend voor insecten
• Schudt een snufje zout in de container. Hierdoor drogen maden uit
• Gooi uw etensresten zo snel mogelijk weg en laat het niet op het aanrecht liggen.

2 thoughts on “Groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) is belangrijke grondstof

  1. lies

    De GFT wordt toch iedere week opgehaald ?? In het artikel staat van
    niet

    1. Niet dus: Helaas is het deze zomer niet 1 keer per week, omdat door de Coronacrisis veel extra ophaalrondes zijn uitgevoerd voor het ophalen van grofvuil. Geld is op.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren