GroenLinks Nieuwegein: ‘Nieuwegeiners beter betrekken via burgerforum’

GroenLinks vindt het belangrijk dat burgers van Nieuwegein beter worden betrokken en kunnen meepraten over de ontwikkelingen in de stad. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de woningbouwopgave bij de A12, de energietransitie en klimaatadaptatie. Hierbij moeten veel keuzes worden gemaakt en dat gaat beter als bewoners hier voortijdig over kunnen meepraten en meedenken.

Er zijn heel veel verschillende vormen van participatie, maar daarbij is er vaak geen sprake van een representatieve vertegenwoordiging van inwoners. Vaak zijn het de tegenstemmers die gebruik maken van inspraakprocedures. Maar de gemeenteraad is er voor iedereen, daarom vind GroenLinks dat er vanuit de gemeente meer moet worden gedaan om burgers goed te betrekken. Een beter mix van inwoners kun je goed regelen met een burgerforum. Daarmee zijn in het land positieve ervaringen opgedaan. Bij burgerparticipatie wordt er via en selectie per wijk en postcodegebied een groep bewoners uitgenodigd om mee te praten en mee te denken over stadsontwikkelingen.

Op 23 juni 2021 heeft de gemeenteraad gesproken over het toekomstige participatiebeleid van de gemeente en komende donderdag op 16 september gebeurt dat weer. GroenLinks heeft ingebracht dat het belangrijk is dat er een burgerforum komt dat onderdeel uitmaakt van het nieuwe participatiebeleid van Nieuwegein. Veel partijen waren het hiermee eens. In het najaar verschijnt de nieuwe participatienota van de gemeente.

Vooruitlopend daarop heeft GroenLinks een visienota geschreven waarin nader is uitgelegd waarom een burgerforum een goed instrument is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren