GroenLinks Nieuwegein: “Gezond wonen is één van de grote uitdagingen van onze tijd”

Tijdens een bijeenkomst op dinsdagavond 15 februari jl. wond GroenLinks-lijsttrekker Alma Feenstra er geen doekjes om: “Gezond wonen is essentieel en komt in alles terug. Het is een grote uitdaging om in een sterk verstedelijkt gebied als het onze gezondheid te blijven beschermen” aldus Feenstra.

Alma Feenstra

Een visie die gedeeld werd door Maaike van Zijverden, gezondheidsadviseur bij de GGD regio Utrecht. Ook zij benadrukte dat gezonde lucht, weinig geluid en voldoende groen belangrijk zijn voor het welzijn van inwoners van een stad en dorp. “De GGD houdt bepaalde afstanden aan van een drukke weg tot woningen, met name vanwege de gezondheidseffecten van geluidshinder en uitstoot van onder andere fijnstof. Fijnstof daalt neer en ligt daardoor als een deken over een gebied. Maar bij andere stoffen zie je dat de afstand een belangrijke factor is in de verspreiding.”

Dit is één van de redenen dat GroenLinks in Nieuwegein aandringt op een goed onderzoek naar de gezondheidseffecten voordat er gebouwd gaat worden. “Geen woningbouw tegen elke prijs en al helemaal niet ten koste van de gezondheid” benadrukte Alma. “Daarom moeten we goed kijken wat kan en welke maatregelen nodig zijn om gezondheid goed te kunnen beschermen en bevorderen. Denk daarbij aan de aanleg van geluidswal, de overkapping van de A12, maar ook aanleg van voldoende parken, voetpaden, goede fietsverbindingen met voldoende bomen. Daar mag niet op bezuinigd worden. Tenslotte is gezondheid ons hoogste goed en is het de taak van de overheid om mensen te beschermen.”

De behoefte aan woningen is zeer groot in onze regio, dat zorgt voor druk op de toch al krappe woningmarkt. Om te zorgen voor meer lucht en ruimte wil GroenLinks kijken naar verschillende soorten woningen. Een voorbeeld wat daar mooi in past, zijn de Knarrenhofjes. Carin Laarman uit Nieuwegein vertelde over haar plan voor de bouw van ‘Knarrenhofjes”: een kleinschalige woongemeenschap voor senioren. “Ons plan zorgt ervoor dat senioren hun grote huizen verlaten en kleiner kunnen gaan wonen. Ze wonen dan met leeftijdgenoten in een warme en sociale omgeving.” Deze constructie zou ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Door de grotere woning te verlaten, komt deze weer beschikbaar voor jongere gezinnen die op zoek zijn naar woningruimte.

“Fijn dat mensen de moeite hebben genomen om met ons te praten over dit thema!” aldus Alma in haar dankwoord aan het einde van de avond. “Want met de verkiezingen voor de deur staan we voor een nieuwe fase in Nieuwegein. Dit is het moment om deze ideeën van bewoners mee te nemen en in te brengen. Zo kunnen we samen Nieuwegein veranderen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren