GroenLinks: ‘College moet meer ambitie tonen als het gaat om duurzaam bouwen’

GroenLinks roept op tot meer ambitie van het college bij als het gaat om duurzaam bouwen. Hiertoe riep de partij op tijdens de raadsvergadering van 21 februari jl. Raadslid Alma Feenstra pleitte voor meer regie en meer sturing van het college bij de vooraf te stellen eisen voor nieuwbouw. De raad nam het voorstel van het college aan om in Rijnhuizen aan de Perkinsbaan 1 de bouwhoogte van de appartementen te verhogen naar maximaal 25 meter. Hierdoor kunnen er meer appartementen in dit gebied wat voor woningen bestemd is gebouwd worden, ‘Wat gezien de woningnood in Nieuwegein goed nieuws is’ aldus Feenstra.

‘Ook komt er zo ruimte voor een halfverzonken parkeergarage en een ‘plint’, een extra hoge begane grondvloer waar ook andere functies zoals winkels of maatschappelijke voorzieningen in komen. Dat geeft levendigheid in de wijk’ zegt GroenLinks raadslid Feenstra die zich kon vinden in de plannen maar mist de sturing van het college als het gaat om duurzaam bouwen in de richting van de projectontwikkelaar.

Feenstra: ‘Het kan toch niet zo zijn dat we nu nog vergunningen verlenen om ouderwets te bouwen. Om te bouwen zonder dat de woningen bijvoorbeeld energie-neutraal zijn of zonder dat ze hittebestendig zijn of juist bestand zijn tegen veel regenval.’

Hoewel GroenLinks in dit debat aangaf dat het wettelijk gezien nog niet mogelijk is om die zaken te eisen als college, doet ze een oproep om er wel een morele eis ten aanzien van de vergunningverlening van te maken. ‘Het college heeft bij de vergunningverlening echt meer in te brengen dan ze nu laat zien. Deze motie van donderdag 21 februari jl. is dan ook een steun in de rug van het college om hun rug rechter te houden en hardere eisen ten aanzien van duurzaam bouwen af te dwingen’ aldus Feenstra. De motie is met 26 van de 32 stemmen aangenomen.

De komende 20 jaar zullen in dit gebied 1500 woningen worden gebouwd. Eén van die projecten is de Boskamer.

One thought on “GroenLinks: ‘College moet meer ambitie tonen als het gaat om duurzaam bouwen’

  1. Linda

    Lekker dan, nog meer appartementen. Mensen willen gewoon een betaalbare eengezinswoning, niet een appartement voor de prijs van een eengezinswoning.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren