‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘De ‘voorraad’ van planten waarvan de foto’s nog niet ooglijk gepubliceerd zijn, is aan het slinken. De zwammen zijn zelfs nagenoeg op. En beestjes? Tot nu toe elk jaar weer ‘nieuwe’ soorten. Hoewel de aantallen drastisch zijn afgenomen: het blijft vooral een beestenboel. Maar eerst nog even: Vlas.’

Udo: ‘Ooit was linnen in Europa het meest gebruikte weefsel. Sterk en zacht glanzend maar niet bepaald onkreukbaar. Sindsdien is het vrijwel verdrongen door katoen en kunstvezels, maar de plant waarvan de vezels tot linnen werden is soms nog steeds te vinden in Nieuwegein. Langs de Lek, op omgewerkte grond of ook wel in een tuin en tot meer dan een meter hoog: Vlas.

One thought on “‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

  1. Conny Van Wal

    Ha Udo
    Wat een prachtige foto.
    En jou site bekijk ik ook regelmatig vol bewondering.
    Je hebt veel expertise, top dat je dit deeld met heel Nieuwegein e.o
    Groet van Conny
    (lid groengroep wijksplatform HZL)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk