Gratis reizen in de provincie Utrecht: maandag beginnen twee acties in het openbaar vervoer

In de provincie Utrecht kunnen reizigers vanaf morgen op twee manieren gratis reizen met het openbaar vervoer. Een langdurige proef voor ouderen met een krappe beurs gaat van start. Zij kunnen gratis met de bus en tram tot december 2023.

Daarnaast is er een actie waarbij de tram tot en met 2 oktober voor iedereen gratis is in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. De tijdelijke gratis tram is een gebaar van de provincie Utrecht omdat reizigers de afgelopen jaren veel last hebben gehad van werkzaamheden en rituitval. “Het is geen goedmakertje, maar een cadeau”, laat een woordvoerder weten.

Actie voor de reiziger
De proef voor de armlastige ouderen duurt tot december 2023. De actie is bedoeld om reizigers die zijn aangewezen op een AOW-uitkering meer bewegingsvrijheid en sociale kansen te bieden. Door de financiële drempel weg te nemen, is de hoop dat ze bijvoorbeeld weer sneller met de bus of tram op bezoek gaan bij familie, vrienden of kennissen.

De provincie Utrecht lost daarmee een belofte in uit het coalitieakkoord van 2019. De partijen spraken daarin af dat ze zouden gaan experimenteren met gratis regionaal openbaar vervoer. De provincie werkt samen met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht. De provincie heeft 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de proef.

Aan deelname zijn wel voorwaarden verbonden, laat het provinciebestuur weten. Het gratis reizen is bedoeld voor inwoners die volledig zijn aangewezen op hun Aow-uitkering zonder pensioen. Ruim 12.000 ouderen in de regio voldoen aan de criteria. De provincie heeft voor de helft daarvan een abonnement klaarliggen.

Als je je via een campagnewebsite aanmeldt krijg je een gratis abonnement dat op je persoonlijke ov-chipkaart kan worden geladen. Met de pas kun je op doordeweekse dagen na 09.00 uur gratis reizen binnen de provincie. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het vervoerbewijs de hele dag.

Tijdens de proef houdt de provincie bij hoeveel abonnementen er worden verstrekt en hoe vaak ermee wordt gereisd. In de loop van volgend jaar valt het besluit of het project wordt voortgezet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk