Grande finale GRAS 2021: ‘Een zomer vol workshops zorgt voor een feest van ontlading’

Het was een groot feest vrijdagavond 27 augustus in de binnentuin van De Nieuwe Baten. Het jaarlijkse GRAS festival beleefde haar grande finale waar onder meer het nieuwe buurtkoor haar première beleefde.

Deze zomer was een actieve zomer voor de bewoners van De Nieuwe Baten en andere buurtgenoten. Er startte een buurtkoor, er werden danslessen, bokslessen en een spoken word workshop gegeven. Allemaal georganiseerd in het kader van GRAS: het jaarlijks terugkerende culturele event in de binnentuin van De Nieuwe Baten. Dit jaar helaas door de scherpe regels rondom corona niet toegankelijk voor publiek.

Aan het begin van de zomer werden buurtbewoners opgeroepen mee te doen aan workshops die werden aangeboden door Stichting de Nieuwe Baten. Mensen konden zich inschrijven voor een cursus dans, voor een workshop boksen en spoken word (een vorm van poëzie) en er werd gestart met een buurtkoor. Alleen de oproep voor een echte buurt-band leverde een enkele gitarist op en kon helaas niet doorgaan.

Ook Boogh, die gesitueerd zijn aan de binnentuin waar mensen met een niet aangeboren hersenafwijking dagbesteding hebben, hebben een boks-workshop gevolgd net als de senioren van het Plus-Café van de bibliotheek De tweede verdieping. En het was bij allemaal een groot succes.

Grande finale
Op vrijdagavond 27 augustus vond de grande finale plaats in de binnentuin en konden alle deelnemers laten zien en horen hoe hard zij deze zomer geoefend hebben. De avond werd geopend door danseres en zangeres Celia Barradas met flamenco gitarist Martin van Mourik. Ze zong Ay ay que bonita es esta vida, een liedje waarbij ze oproep om allemaal even stil te staan bij de mooie dingen in het leven en wat er niet kan even te vergeten. Iedereen kon meezingen. En daarmee zat de sfeer er meteen goed in. De dansers uit haar groep gaven daarna een exotisch optreden, waarna het publiek ook nog gefêteerd werd op een prachtige Argentijnse tango door een zeer geoefend dansduo.

Daarna was het de beurt aan Betsy de Keizer om te laten zien en horen wat precies spoken word is. Deze vorm van poëzie waarbij de voordracht heel belangrijk is, werd door haar met verve gebracht. Het koor trad op onder leiding van koorleider Raimond Metting met een palet aan meezingers zoals You don’t own me. Het was een knappe prestatie om na amper zes weken al zo’n klank en samenzang op het toneel te brengen. En voor de dames in het koor was het samen zingen zo’n succes, dat zij graag verder willen.

De avond werd verder opgeluisterd door twee topbands met roots in Nieuwegein: The Radiance, die een concert met bekende pop- en rocknummers gaf, en Henk Wilmans die een concert gaven vol (bekende) country-nummers met sterke, eigen Nederlandstalige teksten.

Het aanwezige publiek was na het afgelopen jaar zo toe aan een avondje muziek en dans, dat er totdat het pikdonker was, gefeest werd op anderhalve meter afstand. Daar kon zelfs de enkele regenbui niets aan verpesten.

Oproep
Het buurtkoor wil door en zoekt daarom nog vrouwen én mannen die het leuk vinden mee te zingen. Er zal gerepeteerd worden op de woensdagmiddag. Mail voor vragen of aanmeldingen naar: marjolein@dialm.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk