Katern

Goedkoop geld lenen voor energiebesparing in huis

Lagere woonlasten, meer wooncom- fort en een bijdrage aan een beter milieu. De meeste huizenbezitters kennen de voordelen van een ener- giezuinig huis. Maar niet iedereen kan energiemaatregelen als zonnepanelen of isolatie betalen. Daarom biedt de gemeente Nieuwegein twee leningen aan tegen gunstige voorwaarden voor mensen die geen eigen geld hebben om te investeren in een duurzamer huis maar daar wel de voordelen van willen ervaren. De leningen kunnen bijvoorbeeld besteed worden aan zon- nepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, HR+++ glas of een warmtepomp.

Verduurzaming
Met de duurzaamheidslening kunnen huizenbezitters tussen de 2.500 en 25.000 euro lenen voor verduurzaming van hun huis. De lening lossen zij in maandelijkse termijnen in 10 of 15 jaar af. Dit kan gecombineerd worden met asbestsanering van daken/gevels. Op dit moment is de rente vastgesteld op 1,60 procent en geldt voor de hele looptijd.

Verzilverlening
De verzilverlening is bedoeld voor 55-plussers die willen investeren in verduurzaming van hun huis, asbestsanering of het levensloopbestendig maken van hun huis. Dat laatste is belangrijk, omdat inwoners met een beperking op deze manier zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De verzilverlening bedraagt maximaal 25.000 euro. De lening wordt afbetaald als het huis verkocht wordt en is alleen beschikbaar voor ouderen (vanaf 55+) die (een groot deel van) hun hypotheek hebben afbetaald. De huiseigenaren hoeven geen maandelijkse aflossing te betalen maar betalen de lening pas af als het huis verkocht wordt. De rente is op dit moment vastgesteld op 1,7 procent en staat vast voor 40 jaar.

Hoe werkt het?
U kunt een lening aanvragen als u de eigenaar en (toekomstige) bewoner bent van het huis dat u wilt verduurzamen. U stuurt uw aanvraag eerst naar de gemeente. Als u in aanmerking komt voor een lening dan kunt u de lening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze organisatie doet een financiële check. Als die in orde is, ontvangt u een offerte. Meer informatie over onder meer de duurzaamheids- en Verzilverlening vindt u op Jouwhuisslimmer.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren