GGDrU waarschuwt voor nep-sms met oproep voor Coronatest: ‘Klik niet op link’

De GGD regio Utrecht (GGDrU) waarschuwt voor een sms waarin mensen worden opgeroepen om een Coronatest te doen. Volgens het bericht zou de ontvanger namelijk in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het Coronavirus.

Om een afspraak te maken, zou dan op een link in het bericht moeten worden geklikt. De GGDrU, waar ook Nieuwegein onder valt, waarschuwt om dit niet te doen en het bericht direct te verwijderen.

“Het gaat om een valse sms, er wordt misbruik gemaakt van de naam van de GGDrU”, zegt een woordvoerder. “Mensen worden onnodig onrustig gemaakt en dat is niet de bedoeling.”

De GGDrU stuurt nooit een sms om iemand uit te nodigen voor een Coronatest. Personen die zo’n test willen, kunnen hiervoor alleen zelf een afspraak maken met de GGDrU.

Eerder verstuurde SMS-berichten
De afgelopen weken kwamen ook mensen bij de soa-poli van de GGDrU die slachtoffer zijn van pesterijen. Aan deze personen is verteld dat zij naar de soa-poli moeten voor een soa-onderzoek. Zij hebben een telefoontje gehad van iemand die zich voordeed als medewerker van de soa-poli of kregen een nepwaarschuwing per sms, e-mail of brief.

‘Ook hier wordt misbruik gemaakt van de naam van GGD regio Utrecht (GGDrU). Uiteraard vinden wij dit een zeer vervelende situatie. Wij benaderen mensen nooit op deze manier. De slachtoffers van dergelijke pesterijen raken hiervan ernstig van slag. Dergelijke pesterijen tolereren wij niet en wij treden hiertegen op’ aldus de GGDrU op haar website.

Meld signalen bij de GGD
Het versturen van deze valse berichten is natuurlijk zeer vervelend voor de ontvanger. Daarom treedt GGDrU op bij signalen over dergelijke nep-berichten. De GGD meldt dit bij de politie en neemt aanvullende stappen, wanneer dit mogelijk is.

Bent u slachtoffer van een dergelijke pesterij of flauwe grap, meld u dan bij de afdeling Seksuele Gezondheid via seksuelegezondheid@ggdru.nl.

Twijfelt u of iets echt is of niet, neem dan contact met op met GGD regio Utrecht. De medewerkers helpen u graag verder: telefoonnummer 030 – 608 60 84 en kies optie 2.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk