“Gezonde” snacks met de airfryer

Eet je zo nu en dan ook graag eens een bitterbal en/ of patatje met een goede kwak mayonaise? Dan kan dit artikel misschien wel wat voor jou zijn. Want wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om jouw favoriete snacks op een relatief gezonde manier klaar te maken zonder daarbij weinig tot niet aan smaak in te boeten? Hoewel de airfryer reeds in menig huishouden zijn intrede heeft gemaakt, zijn er nog altijd heel wat gebruikers die niet voldoende op de hoogte zijn van de voordelen en de brede waaier aan mogelijkheden. Alvast geen paniek want wij laten jou graag kennismaken met dit wonderbaarlijke fenomeen!

Wat is een airfryer?
Een airfryer is een apparaat waarvan we het principe misschien nog het best van al kunnen vergelijken met dat van een gewone traditionele friteuse, echter de werkwijze is wel verschillend. Waar een friteuse gebruik maakt van speciale – vaak bijzonder vetrijke – frituurolie, zal een airfryer steunen op het principe van de hetelucht. Dit maakt dat de gerechten en ingrediënten die in een airfryer worden bereid, relatief gezonder zullen zijn dan wanneer je ze in de traditionele friteuse zou klaarmaken.

Bovendien biedt een airfryer heel wat meer mogelijkheden aan dan een standaard friteuse zodanig dat je verschillende kooktechnieken kunt toepassen en bijgevolg een brede waaier aan gerechten kunt bereiden. Zo kun je met de meeste airfryer apparaten niet alleen koken maar ook bakken, grillen, braden en frituren en dit met vis, vlees en/ of groenten.

Airfryer biedt mogelijkheden!
Dat je met behulp van een kwalitatieve airfryer alvast een pak gezonder kunt grillen, bakken, braden, koken en/ of frituren; mag zo onderhand wel al duidelijk zijn. Maar uiteraard biedt een dergelijk apparaat nog heel wat meer mogelijkheden aan dan enkel de kaart van “gezonde” voeding te trekken.

Zo zul je verder ook weinig tot geen hinder ondervinden van nare frituurdampen en luchtjes waardoor het gebruik van een airfryer meteen als veiliger wordt ervaren in tegenstelling tot een friteuse. Daarnaast leent de airfryer zich ook makkelijk inzake onderhoud en is het bij de meeste toestellen zelfs mogelijk om de losse – verwijderbare – onderdelen gewoon door de vaatwasmachine onder handen te laten nemen. Kortom, het lijkt of de airfryer alleen maar voordelen aan te bieden heeft.

Formaat, kracht en bijkomende optiemogelijkheden
Hoewel er heel wat merken zijn die momenteel 1 of meerdere airfryer toestellen op de markt gebracht hebben, verschilt het principe maar weinig. Echter kunnen de apparaten wel van elkaar onderscheiden worden op basis van uitvoering, formaat, kracht, vermogen, design en prijs.

Zo is het formaat alvast een belangrijke factor bij de aankoop van een degelijke airfryer aangezien deze bepaalt hoeveel voedsel je per keer kunt gaan klaarmaken. Houd bij het bepalen van het formaat alvast rekening met de frequentie, het gebruiksgemak en het aantal leden dat hiervan gebruik wilt maken. Hoe vaak wil je de airfryer gaan gebruiken? Welke verwachtingen en eisen heb je en uit hoeveel leden bestaat je gezin? Zo kiest een gezin bestaande uit 5 of meer personen bijvoorbeeld beter voor een XL airfryer.

Naast het formaat, zal ook de kracht – ook wel omschreven als vermogen en steevast uitgedrukt in Watt – een belangrijke zoniet bepalende factor zijn in de keuze voor een bepaald type airfryer. Ook hier dien je rekening te houden met het gebruiksgemak en de persoonlijke verwachtingen. Algemeen kunnen we stellen dat hoe hoger het wattage, hoe hoger het vermogen zal zijn en bijgevolg ook de kracht van het toestel. Zo zal een airfryer met een hoger wattage alvast sneller gebruiksklaar staan dan hetzelfde type aan een lager vermogen.

Bedenk dat het daarnaast altijd wel handig is om eveneens aandachtig te zijn voor mogelijke extra’s. Zo kan het wel handig zijn indien de airfryer voorzien is van een warmhoudfunctie, opwarmfunctie en/of digitale timer. Wil je graag meer informatie genieten dan kun je overigens altijd terecht op de volgende webpagina: koninginvandekeuken.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk