Gewoon een leuk ‘weetje’ over nieuwe Stadshuis

3XNielsen hebben het nieuwe stadshuis van Nieuwegein voorzien van een tweedehuidgevel in gezeefdrukt glas. Het glassysteem van de tweede huid is gehard en gelaagd glas: 8 millimeter glas aan de buitenkant, 6 millimeter binnenkant en daartussen 2 millimeter grijze PVB-folie voor de zonwerendheid.

De compositie van de zeefdruk, aangebracht op de buitenzijde van de buitenruit, is een geometrisch lijnenspel, in feite één patroon dat door spiegeling en omdraaien wordt gediversifieerd. De lijnen van de compositie zijn soms doorlopend wit, soms zijn de lijnen opgebouwd uit blokjes en dan weer uitgevoerd in een grijstint. Het effect is alsof je naar een 3D gevel kijkt, een tromp l’oeil in zeefdruk.

Bijzonder aan het project is ook de raadzaal, een ellipsvormig object, centraal in het gebouw. Het elliptische dak van die raadzaal steekt als een lichtdoorlatende koepel door de vloer van de vierde verdieping, waar ter plaatse van de doorsteek een dakterras is aangelegd. Vanaf dit dakterras kijk je uit op nog weer een andere bijzondere gevel: de getordeerde restaurantgevel. Raamstroken in steeds wisselende hellingshoek (tot maximaal 60 graden) waaieren maximaal 60 centimeter uit. Aluminium spiestukken verbinden de circa 12 meter hoge raamstroken. Het resultaat is een spectaculaire, meanderende gevel.

De gevel speelt een cruciale rol in de ambitie van de gemeente om openheid uit te stralen. De binnenschil van de tweede huidfaçade bestaat uit een vliesgevel gecombineerd met prefab betonnen borstweringen van 180 x 400 centimeter. De vliesgevel is opgebouwd uit 100 centimeter brede en 220 centimeter hoge glaspanelen. Daar waar de borstwering ontbreekt (door de verdraaiing van de vloervelden) zijn de glaspanelen 200 centimeter breed en 400 centimeter hoog.

In de borstweringen zijn in de fabriek consoles verwerkt waarop, op de bouwplaats, een 90 centimeter lange stalen koker wordt gezet. De koker is voorzien van een in twee richtingen verstelbaar bevestigingspunt voor de montage van de tweede huid. In de spouw van 90 centimeter ligt op elke verdieping een roostervloer voor onderhoud van de gevel. De tweede
huid — glas met zeefdruk — slingert zich als een draperie om het gebouw heen. Niet-publieke functies in het gebouw worden door zeefdruk op de tweede huid min of meer aan het zicht onttrokken; bij de publieke functies wordt de tweede huid ‘opgetrokken’.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk