Getuigen WOII gezocht voor explosievenonderzoek

De Stichtse Rijnlanden is op zoek naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gezien dat er bommen of munitie in de Hollandse IJssel zijn terechtgekomen.

Het hoogheemraadschap wil de Gekanaliseerde Hollandse IJssel, de Doorslag en de Kromme IJssel in Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Vlist en Gouda baggeren. Om te zorgen dat dit veilig kan gebeuren, probeert het schap nu in kaart te brengen op welke locaties mogelijk explosiegevaar is.

De Stichtse Rijnlanden wil daarom in contact komen met mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gezien dat bijvoorbeeld een gevechtsvliegtuig in of bij de Hollandse IJssel neerstortte. Hetzelfde geldt voor mensen die hebben gezien dat er vliegtuigbommen werden afgeworpen of dat er munitie in of langs rivier werd gedumpt.

Het waterschap laat daarnaast historisch onderzoek doen door een gespecialiseerd bedrijf dat historische bronnen bestudeert.Toch hoopt het schap op getuigen. “De ervaring leert namelijk dat de informatie van ooggetuigen erg waardevol is en risico’s kan verminderen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren