Geslaagde Open Monumentendag bij de Beatrixsluis

Zaterdag 10 september 2016 werd de Prinses Beatrixsluis opengesteld ter gelegenheid van Open Monumentendag maar ook om de start van de aanleg van de 3e kolk te vieren. Prachtig weer en veel bezoekers hadden gevolg gegeven aan de oproep om vooral met de fiets te komen.

Voorlichtster Sylvia Kramer van Rijkswaterstaat meldde aan het eind van de dag trots dat ruim 850 bezoekers gebruik hadden gemaakt van deze gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen. Bijvoorbeeld op grote hoogte waarbij prima zichtbaar was hoe snel de werkzaamheden nu gaan. En wat het uiteindelijke resultaat in 2019 gaat worden, mede dankzij de zichtbare lijnen van de nu al aangeplante bomen die uiteindelijk langs de nieuwe oever van het Lekkanaal  zullen staan. Verrassend genoeg ondersteunen deze bomen ook de navigatie van onze Nieuwegeinse vleermuizen!

Tijdens deze Open Monumentendag konden de bezoekers ook een kijkje nemen in de controleruimtes van de Beatrixsluis waar het schutten van enkele van de 50.000 schepen per jaar natuurlijk gewoon doorging. Dat bood kinderen de gelegenheid om zelf met een muisklik een enorme sluisdeur op afstand te bedienen. Een 3D animatie bood ook een zeer realistisch kijkje in de nog te bouwen 3e kolk.

Op loopafstand waren ook de kazematten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te bezoeken. De uitgegraven kazemat ‘Schalkwijkse Wetering’ werd goed bewaakt door een majoor, maar die gaf op deze dag iedereen gelegenheid eenmalig een kijkje in de bunker te nemen. Om ruimte te maken voor de 3e kolk wordt de bunker komende winter verplaatst en als kunstobject in het landschap geplaatst. Enige tijd daarna zal ook de bijbehorende sluis worden verplaatst.

Onze fotograaf Paul Oor maakte onderstaande foto’s.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk