Katern

Geslaagde herdenking en vrolijke Bevrijdingsdag

Het Nieuwegeins 4 en 5 mei comité kijkt terug op een geslaagde herdenking en vrolijke Bevrijdingsdag. Bij de herdenkingsdienst in de Nicolaaskerk voorafgaand aan de Dodenherdenking op de Nedereindseweg maakten de muziek en de verhalen over Vrijheid en Veiligheid indruk op de bijna 300 aanwezigen. Bij het monument hielden zo’n vijfhonderd mensen, onder wie veel kinderen en de veteranen, 2 minuten stilte waarna er kransen en bloemen bij het monument werden gelegd. Ook burgemeester Frans Backhuijs hield hier zijn jaarlijkse toespraak. Klik hier om de hele toespraak rustig na te lezen.

Voorzitster van het 4 en 5 mei comité Hennie Monrooij: “Op 5 mei hebben we met ruim tweehonderd mensen de vrijheid echt gevierd. De vele Nieuwegeiners, waaronder ook een groep nieuwkomers die bij de Tweede Verdieping was om taalles te volgen, genoten van de muziek van de Batenbouwers. Er werd door velen uit volle borst meegezongen en een enkel koppel waagde zich aan een dansje.”

Om 11.00 uur arriveerden de lopers van Atverni, waaronder comitélid Marie-Louise Backhuijs, op het Stadsplein. “Zij hebben een geweldige prestatie geleverd door in de koude nacht van 4 op 5 mei het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Nieuwegein te brengen”, vertelt Monrooij. Burgemeester Backhuijs benadrukte het belang van het vieren van onze vrijheid, ontstak het vrijheidsvuur op het Stadsplein waarna het Wilhelmus werd gespeeld.

In afwachting van de lopers en na aankomst genoten velen van de gratis koffie en thee met een vrijheidscakeje. Monrooij: “We hebben maar liefst 500 gebakjes uitgedeeld en 300 kopjes koffie en thee geschonken. Dat is een geweldig aantal en we nodigen iedereen dan ook graag nu alvast uit voor de bijeenkomsten van volgend jaar!”

vrede, veiligheid

wie kan er met mij over spreken
hoe ’t voelt niet langer vrij te zijn
hoe ’t is om angst te voelen
als partijen plots de vrede breken?

dit land, waar wij niet beter weten,
dit land biedt ruimte, kans en groei
het merendeel van ons heeft nooit
de tijd in dwang of vrees gesleten

wij zetten hier de oorlog uit,
een knop op televisie,
wij kijken weg,
de foto in de krant
’t is overal, maar niet in nederland

wie kan er met mij over spreken?
het is soms dichterbij dan waar ik op vakantie ga

hoe hoeden wij de vree en veiligheid?
hoe blijven wij op het behoud
te allen tijde voorbereid?

© ton de gruijter

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein ontsteekt het Vrijheidsvuur

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk