Katern

Geslaagde cursus Geynologie over de Hollandse Waterlinie in Nieuwegein

Afgelopen weekend namen enthousiaste inwoners uit Nieuwegein weer deel aan de cursus Geynologie! Gisteren fietste Clarion Wegerif rond door Nieuwegein met zo’n 25 cursisten die haar het hemd van het lijf vroegen over de Hollandse Waterlinies UNESCO werelderfgoed in Nieuwegein, het thema van de tocht afgelopen weekend.

De cursus Geynologie is voor leden van de Historische Kring Nieuwegein en voor inwoners uit Nieuwegeiners die geïnteresseerd zijn in de historie van hun stad. Wegerif: ‘Nou, dat heb ik geweten hoor! ‘Waar komt het woord kazemat vandaan? Hoe diep is deze inundatiesluis? Hoe lang duurde het om het gebied rond Utrecht onder water te zetten?’ Enzovoort….’

Net als bij de vorige fietstocht (over water in Nieuwegein), kon Clarion Wegerif (woordvoerder en adviseur cultuurhistorie, strategisch adviseur crisiscommunicatie bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) de deelnemers weer allerlei kleine maar fijne details van het ingenieuze (water)systeem van de waterlinie laten zien. Zoals verborgen limietpalen bij fort Jutphaas, de kwartronde vorm van de waaierdeuren bij de inundatiesluis in Vreeswijk en de resten van een tankversperring aan de Overeindseweg.

‘Zo leuk als de deelnemers opeens iets zien waar ze al honderden keren aan voorbij zijn gefietst!’ aldus de eveneens enthousiaste Clarion. Er volgen nog 4 tochten door Nieuwegein in het kader van Geynologie. De eerstvolgende is op zaterdag 31 augustus, dan houdt gidsengroep Vreeswijk een wandeling door Vreeswijk.

  • 31 augustus: wandeling door Vreeswijk o.l.v. gidsengroep Vreeswijk
  • 14 september: lezing over ontginningen en wandeling naar Kerkveld
  • 5 oktober: wandeling door Oud Jutphaas (Nedereindseweg/Herenstraat) o.l.v. gidsengroep Jutphaas
  • 9 november: presentatie over en wandeling door nieuw Vreeswijk

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in de (historische) ontwikkeling van de stad, dan wordt van harte uitgenodigd deze cursus te volgen. Per cursus kunnen maximaal 24 personen deelnemen. Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Harry ten Hove van de HKN via e-mail harry.tenhove@gmail.com.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk