Geroosterde herfstgroenten

Na de pepernoten en borstplaat nu een eerlijke en ook heerlijke groenteschotel vol vitamines. Snel gemaakt, de oven doet het meeste werk, en bij tal van gerechten te serveren. De tijm geeft de specifieke smaak. Let er wel op dat de groentes allemaal gaar zijn voor je ze opdient, want dan is dit gerecht het meest optimaal van smaak.

Voor 4 personen:
2 grote uien (wit of rood)
1 grote winterpeen
1 kleine pompoen
1 rode paprika
1 courgette
1 zakje krielaardappeltjes
½ eetlepel gedroogde tijm
Grof zeezout
Versgemalen peper
Olijfolie
Citroensap (flesje)

Extra: grote platte ovenschaal of de braadslede of diepe bakplaat van de oven; dunschiller

Verwarm de oven naar 225ºC boven- en onderwarmte, geen hetelucht omdat dit de groenten uitdroogt.
Pel de ui en snij deze in grove stukken.
Schil de wortel met de dunschiller, snij hem in dikke plakken en halveer deze.
Snij de pompoen in parten, verwijder zaden en draden, schil de parten en snij ze in grove blokjes.
Was de paprika, verwijder zaden en zaadlijsten en snij in grove stukken.
Was de courgette, snij hem in dikke plakken en deze in kwarten.
Doe alle groentes samen met de krieltjes in de ovenschaal of braadslede.
Bestrooi met de tijm, versgemalen peper en het zeezout en besprenkel ruim met de olijfolie.
Sprenkel er een klein beetje citroensap over.
Schep alles goed door elkaar en schuif ovenschaal of bakplaat in het midden van de oven.
Laat de groenten in ca. 35 minuten gaar worden.
Schep ze tussentijds een keer om.
Eet bij deze schotel knapperige stukken brood (met kruidenboter), rijst, patat, vis (verantwoord gevangen), vlees (biologisch) en kip (scharrel).

Tip
– Ben je bang dat wortel en kriel niet even snel gaar worden als de andere ingrediënten? Kook deze twee dan even een minuut of 8 à 10 voor in een bodem water.
– Ook erg lekker! Schenk ca. 5 minuten voor je de groentes uit de oven haalt een scheutje witte wijn over het gerecht.

Bijgerecht
Tijd ca. 50 minuten (incl. oven)
Bron: variatie op Geroosterde wintergroenten van www.ah.nl/recepten/

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk