Gerestaureerd monument terug

Onlangs is – na een afwezigheid van bijna een jaar – het gerestaureerde Herdenkingsmonument teruggeplaatst op de vertrouwde locatie aan de Nedereindseweg in Nieuwegein (Jutphaas), direct achter de Hervormde Dorpskerk. Begin 2002 besloot de gemeenteraad – conform het voorstel van het college van burgemeester en wethouders – om het Herdenkingsmonument te restaureren.

Het beeld is vorig jaar mei in delen uit elkaar genomen en naar Franeker gebracht voor restauratie. Het monument is met mortel hersteld en daarna onder vacuümdruk geïmpregneerd. Deze impregnatiemethode is uitgevoerd door de firma Ibach in Schesslitz. Dezelfde methode is door dit bedrijf toegepast bij de restauratie van het nationale monument op de Dam in Amsterdam.

De omgeving van het monument is eveneens aangepast. Er is een sierhekwerk geplaatst en er is speciale beplanting aangebracht. De gemeente is content dat het gerestaureerde monument – zoals is toegezegd – vóór de herdenkingsplechtigheid op zondag 4 mei 2003, weer geplaatst wordt op de vertrouwde locatie aan de Nedereindseweg. Op zondagavond 4 mei 2003 vindt – aansluitend aan een herdenkingsbijeenkomst in genoemde kerk – de plechtigheid bij het, gerestaureerde, monument plaatsvindt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk