Gemeente tolereert agressie niet

De gemeente Nieuwegein heeft afgelopen week het Convenant Veilige Publieke Taak (VPT) medeondertekend. Dit is een onderlinge afspraak tussen Politie en Justitie in de regio Midden-Nederland en werkgevers met een publieke taak waaronder gemeentes. In het convenant spreken partijen af om ervoor te zorgen dat agressie van burgers tegen medewerkers, waaronder nu ook die van de gemeente Nieuwegein, snel wordt opgevolgd.

Het komt helaas voor dat burgers agressie tonen tegen medewerkers van de gemeente Nieuwegein. De agressie richt zich dan tegen bijv. baliemedewerkers in het Stadshuis, medewerkers van Stadstoezicht, landmeters en medewerkers die bij burgers op huisbezoek komen. Bij de uitvoering van hun werk ervaren zij met enige regelmaat het onbegrip en boosheid van de burgers. In principe zegt de gemeente dat boosheid best kan, als het maar niet verder gaat dan dat. Medewerkers hebben de instructie om altijd vriendelijk, beleefd en dienstwillig te zijn, maar wel altijd voorop stellen dat zij hun werk moeten kunnen uitvoeren. Alle genoemde medewerkers zijn dan ook getraind in het voorkomen van, herkennen- en omgaan met agressie van burgers.

Bij aangifte en vervolging van agressie tegen medewerkers heeft de gemeente nu werkafspraken gemaakt met Politie en Justitie. In die afspraken wordt prioriteit gegeven aan de aangifte en de vervolging van de agressor en houden daar ook contact over. Daarmee wordt de gemeentelijke reactie op agressie samen met die van Politie en Justitie ‘Lik op stuk’. Zo werd recentelijk een burger die zich zeer agressief had gedragen tegenover een van de medewerkers van de gemeente, snel veroordeeld tot een taakstraf van 20 uur. Daarmee laten gemeente, Politie en Justitie zien dat het menens is: Agressie tegen medewerkers wordt niet getolereerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren