Gemeente start proef met minder afvalbakken

De gemeente Nieuwegein start in maart als proef met het weghalen of laten adopteren van een aantal afvalbakken in de openbare ruimte. Deze proef voert de gemeente uit in de wijken Hoog Zandveld-Lekboulevard, Batau Noord en Vreeswijk. In Vreeswijk komen afvalbakken speciaal bestemd om het plastic afval te scheiden. De gemeente biedt in Batau Noord zoveel mogelijk afvalbakken aan om te adopteren door bewoners/bedrijven/instellingen en de rest verwijdert ze. In Hoog Zandveld-Lekboulevard haalt de gemeente zoveel mogelijk afvalbakken weg.

Uit proeven in andere gemeenten blijkt dat het aantal afvalbakken geen invloed heeft op de hoeveelheid zwerfafval op straat. Al vorig jaar was het plan om het aantal afvalbakken te minderen door ze weg te halen of ter adoptie aan te bieden. Bewoners kregen via de wijkplatforms de vraag om mee te denken over invoering van de proef. Eind vorig jaar haalde de gemeente de voorstellen van bewoners op en nam deze op in het plan van aanpak.

De proef duurt een jaar en geeft antwoord op de vraag wat het effect is van het weghalen van de afvalbakken op de hoeveelheid zwerfafval en of je de betrokkenheid van inwoners en bedrijven kunt vergroten door de afvalbakken te laten adopteren. Ook stelt de gemeente of het afval in de openbare ruimte ook als grondstof gezien kan worden. Dit past namelijk in het beleid van de overheid om afval nog meer te scheiden en als grondstof zoveel mogelijk te hergebruiken. De gemeente houdt tijdens de proef de zorg voor de openbare ruimte.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk