Gemeente Nieuwegein en zorgverzekeraar VGZ bekrachtigen samenwerking

De gemeente Nieuwegein en VGZ voeren al ruim een jaar gesprekken over samenwerken. Dit vanuit gezamenlijk gedragen ambities. De ambities en ontwikkelingen van VGZ binnen hun programma ‘Zinnige zorg’ sluiten goed aan bij die van de gemeente Nieuwegein binnen het programma ‘Positieve gezondheid’. Zinnige zorg concentreert zich op het leveren van een zo goed mogelijke kwaliteit van zorg voor de verzekerden. Positieve gezondheid focust op het maximaal ondersteunen van inwoners bij hun gezondheid en welzijn. Afgelopen jaar zijn VGZ en de gemeente Nieuwegein overeengekomen hoe deze samenwerking vorm te  geven. In eerste instantie via het contracteren van de collectieve ziektekostenverzekering per 1 januari 2019. Daarnaast zal in 2019 gewerkt worden aan enerzijds de inhoudelijke versterking van deze collectieve ziektekosten verzekering en anderzijds de doorontwikkeling van het ‘op Recept model’ startend bij Welzijn op Recept.

VGZ GemeentePakket Compleet
VGZ biedt een goede collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten.Het VGZ gemeentepakket Compleet  biedt ook  een verzekering van het eigen risico; de maandelijkse premie wordt dan iets hoger, maar de verzekerde betaalt dan geen eigen risico meer. VGZ krijgt goede klantbeoordelingen van verzekerden die via de gemeentepolis in andere gemeenten verzekerd zijn. Tot eind 2018 hebben meer mensen zich aangemeld bij het VGZ GemeentePakket Compleet dan dat er in totaal bij de Menzis collectieve zorgverzekering verzekerd waren. Daarnaast hebben we terug gehoord dat ‘overstappers’ van Menzis naar VGZ zeer tevreden zijn over de geboden ondersteuning bij het overstappen. Dit is gerealiseerd door een samenwerking tussen VGZ, WIL (Werk en inkomen Lekstroom) en de gemeente.

Het ‘op Recept model’
In lijn met ‘Zinnige zorg’ en ‘Positieve gezondheid’ gaan VGZ en de gemeente het ’op Recept model’  samen door ontwikkelen. Van het ‘op Recept model’ zijn Welzijn en Bewegen op Recept de meest bekende vormen in Nieuwegein. De huisarts verwijst een patiënt dan door naar een welzijns- of buurtsportcoach. Patiënten hebben in dit geval klachten die geen medische oorzaak hebben, maar zijn ontstaan door bijvoorbeeld het verlies van een baan, overlijden van een partner of verhuizing. De welzijns- of buurtsportcoach kijkt vervolgens niet naar de klachten maar naar wat mensen energie geeft en koppelt ze aan een activiteit die ze leuk vinden. Denk aan schilderen, bewegen voor ouderen, vrijwilligerswerk, wandel- of lunchactiviteiten. Dorine Werkhoven (huisarts) zegt  hierover: ‘ik zie dat welzijn op recept mensen weer kleur in het leven geeft’.

De doorontwikkeling van het ‘op Recept model’ zal vooral focussen op wat huisartsen nodig hebben. Zodat ze in hun drukke dagelijkse praktijk, die toch vooral gericht is op de medische zorg, vaker een welzijn- of beweegrecept uitschrijven. Dit gebeurt nu nog te weinig. De factor tijdsdruk speelt hierbij ook een rol, geven huisartsen zelf aan.

Zowel de gemeente Nieuwegein als VGZ kijken uit naar de samenwerking in 2019 die zich gaat vertalen in een uitgebreider aanbod vanaf 2020.

Op de foto staan v.l.n.r.: Ab Klink  (bestuurslid VGZ), Ellie Eggengoor en Jan Kuiper (wethouders gemeente Nieuwegein)

One thought on “Gemeente Nieuwegein en zorgverzekeraar VGZ bekrachtigen samenwerking

  1. Dorien

    Graag meer vergoeding van fysiotherapie en tandarts dat mis ik dit jaar echt waardoor ik toch een hoop zelf moet gaan betalen 😢

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!