Gemeente Nieuwegein en Blauwhoed openen natuurinclusieve tuin bij Point of View

City Nieuwegein is een tuin rijker. Wethouder Marieke Schouten en Eltjo Bouwman, directeur wonen bij ontwikkelaar Blauwhoed, openden officieel de natuurinclusieve tuin bij het nieuwe woongebouw Point of View. Samen met bewoners en genodigden. Tijdens het feestelijke moment werd een bijenhotel onthuld dat een prominente plek in de tuin heeft gekregen.

Natuurinclusieve en klimaatadaptieve tuin
Door Weverling Groenproviders met zorg aangelegd en ingericht met veel vaste bloeiende planten en kruidenmengsels is de natuurinclusieve tuin een aangename verblijfplaats voor insecten, bijen en andere fauna. De parkachtige tuin is ontworpen door ontwerpbureau RRog. Het camoufleert het dak van de garage, gaat naadloos over in de omgeving en vormt een verbinding tussen de binnenstad en de woonwijk Jutphaas. In de tuin en de naastgelegen volle grond zijn er diverse gebiedseigen bomen en heesters aangeplant, welke de komende jaren voor beschutting, zichtlijnen en de benodigde schaduwwerking zorgen. Zo wordt er bijgedragen aan het voorkomen van een stukje hittestress en aan een klimaatadaptieve, groene en gezonde binnenstad.

Wethouder Marieke Schouten: “We zijn blij met deze prachtige tuin in City Nieuwegein. De combinatie van regen- en natuurtuin is met bewoners en omwonenden van Point of View ontworpen. Samen met inwoners werken we aan een leefbare, duurzame en bruisende binnenstad. We vernieuwen City met elkaar. Met in dit geval als resultaat een mooie tuin waar bewoners en omwonenden van Point of View gebruik van kunnen maken. Voor City weer een stap in de richting van de meest duurzame binnenstad van Nederland.”

Eltjo Bouwman: “Rond het woongebouw Point of View ligt de focus op een wateradaptieve uitstraling die op een natuurlijke manier overgaat in een natuurtuin. Het regenwater wat valt wordt eerst opgenomen in speciale grond voor daktuinen en vervolgens wordt het bij een teveel aan water middels een drainage systeem vertraagd afgevoerd naar het grondwater. Dit ontlast ook het gemeentelijk riool bij de opvang van de steeds vaker voorkomende piekbuien. We zijn enorm blij met het resultaat en hopen dat bewoners en omwonenden hier regelmatig met plezier verblijven en doorheen wandelen.”

Co-creatie
Ook bij de ontwikkeling van het woongebouw zijn omwonenden en andere belanghebbenden nauw betrokken. Dit co-creatieproces heeft geleid tot een markante woontoren met een fraaie uitstraling waarbij balkons verspringen en hoge terrassen blikvangers zijn. Tijdens dit proces kwam al naar voren dat het behoud en de aanwezigheid van groen belangrijk is. Dit was dan ook een belangrijk terugkerend aandachtspunt bij de realisatie van Point of View.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk