Gemeente Nieuwegein biedt advies over ongedierte in de zomer

De lente en zomer staan altijd garant voor mooi weer en fluitende vogels. Echter brengen deze seizoenen ook minder aangename beestjes met zich mee. Plaagdieren en ongedierte vinden het warme droge weer namelijk ook erg fijn en laten daarom vaker hun gezicht zien. Veel geziene beestjes zijn o.a. de hommels, bijen en mieren. Deze insecten vervullen een belangrijke rol in de natuur maar zorgen soms ook voor overlast. Wanneer je dit ondervindt wordt het aangeraden om de servicelijn van de Gemeente Nieuwegein te bellen. Zij kunnen je adviseren en helpen bij de te nemen maatregelen. Ook bij noodgevallen en calamiteiten staat de gemeente paraat. Het nummer waar je de servicelijn mee kunt bereiken is 14 030. Hieronder vind je meer informatie over veel voorkomende insecten in Nieuwegein.

Hommels
De eerste hommels verschijnen bij het begin van de lente. Dit zijn de koninginnen die op zoek zijn naar voedsel en naar een plek om een nest te bouwen. Hommels hebben net als bijen geen agressieve aard en veroorzaken daarom doorgaans weinig overlast. De hoofdzakelijke en zeer belangrijke taak van deze insecten is het bestuiven van bloemen, planten en struiken. Het wordt dan ook aangeraden om hommels zoveel mogelijk met rust te laten en ze niet te bestrijden met giftige middelen.

Bijen
De eerste bijen, de zogenaamde voorjaarsbijen, komen in de maanden maart en april uit hun winterschuilplaats. Vaak worden deze voorjaarsbijen verward met wespen. Echter zijn ze minder agressief en veroorzaken minder overlast. In Nieuwegein kunnen de volgende drie bijensoorten voorkomen:

  • Graafbijen: komen vaak in groepjes van tientallen voor in tuinen en tussen straatwerken.
  • Behangersbijen: bouwen hun nesten voornamelijk in muren en houtwerk. De naam behangersbij komt van het feit dat ze de binnenkant van hun nest versieren met rozenblaadjes.
  • Metselbijen: bouwen hun nesten in gaten, naden en kieren van muren, schuttingen of dakramen. Het nest wordt opgebouwd uit klei en gevuld met stuifmeel. Nadat het eitje is gelegd wordt het nest door de bij zelf dicht gemetseld.

Wespen
In augustus begint doorgaans het hoogseizoen voor de wespen. In deze maand kunnen de diertjes dan ook vaak voor overlast zorgen. Omdat de meeste jonge koninginnen dan geboren zijn verlaten de wespen hun nest op zoek naar zoetigheid. Bij overlast in bijvoorbeeld de tuin kun je ergens in een hoek een bakje met zoetigheid plaatsen. Zo houd je de wespen even zoet en heb je er minder last van. Wespennesten kunnen op verschillende plaatsen voorkomen: in de grond, op een hoge plek in spouwmuren, in hagen en soms ook in vogelhuisjes. Wanneer een wespennest wordt bewogen komen de insecten massaal naar buiten en vertonen ze agressief gedrag. In de meeste gevallen vallen ze zelfs direct aan. Wees daarom extra voorzichtig in de buurt van wespennesten.

Kinderen en wespen
Jonge kinderen kunnen nog niet alle gevaren even goed inschatten. Dit kan ook het geval zijn bij wespen. Een wespensteek kan nare gevolgen hebben, afhankelijk van hoe gevoelig je hiervoor bent. Het wordt ouders dan ook aangeraden om goed in de gaten te houden of er wespen in de buurt van hun kind zijn. Er zijn enkele aspecten waar je op kunt letten. Probeer je kind bijvoorbeeld niet zonder schoenen over een grasveld te laten lopen. Wespen kunnen namelijk ook onder het gras hun nest aanleggen. Pas daarnaast extra goed op wanneer er buiten gegeten wordt. Zeker ijsjes, zoete drankjes en snoep trekken wespen aan. Controleer dan ook eerst of het eten en drinken van je kind veilig is voordat er een hap genomen wordt. Ook voor tijdens het slapen kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kan je een insectennet over het bedje van de kleine spannen. Deze beschermt niet alleen tegen wespen, maar ook tegen muggen en vliegen. Een insectennet is o.a. verkrijgbaar bij baby-walz. Houdt je kind tenslotte altijd uit de buurt van wespennesten. Wanneer er zich een nest in de tuin bevindt, zet dit deel dan tijdelijk af totdat het wespennest verwijderd is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk