Gemeente leert van debacle stichting Me Care

Burgemeester Backhuijs heeft de gemeenteraad over de misstanden bij zorginstelling Me Care geïnformeerd. De raadsleden wilden opheldering, omdat zij over de mogelijke bijstandsfraude niet op de hoogte waren gesteld. Volgens de burgemeester was het niet nodig om hen eerder te informeren. De verdenkingen waren gebaseerd op “onderbuikgevoelens en geruchten.”

De vermeende bijstandsfraude kwam aan het licht na onderzoek van RTV Utrecht over fraude met persoonsgebonden budgetten bij stichting Me Care. Er zou daarbij ook gefraudeerd zijn met bijstandsuitkeringen. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de pgb’s maar wel voor de bijstand.

Volgens onbevestigde bronnen zouden groepen mensen, waaronder veel Roma, met busjes tegelijk naar het stadhuis zijn gebracht om een uitkering aan te vragen. Volgens Backhuijs valt dat wel mee. Hooguit één of twee Roma zijn volgens hem bij de bijstandsfraude betrokken.

Me Care bracht verslaafden en probleemjongeren onder in veertien huurpanden in Nieuwegein. Namens hen werden pgb’s aangevraagd. In totaal leverde dat ruim twee miljoen euro op. Waarschijnlijk is dat geld niet aan zorg besteed. De gemeente heeft naar eigen zeggen zowel het Zorgkantoor als de cliënten in een eerder stadium al gewaarschuwd voor Me Care.

Cliënten van Me Care zouden zich ook hebben kunnen inschrijven op adressen van de stichting, om zodoende aanspraak te maken op uitkeringen. De gemeente geeft toe dat het toezicht daarop beter kan en dat men daarom passende maatregelen neemt om in de toekomst dit soort praktijken tegen te gaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren