‘Een gelukkige Nieuwegeiner na loting’

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein. Deze week laat hij onze redactie weten:

Voor een Nieuwegeiner was zaterdagmorgen goed nieuws te lezen in de ochtendbladen. De loting van Feyenoord bracht naast Sjachtar Dpnetsk en Napoli ook Manchester City tegenover de Rotterdamse formatie. En voor Geoff Edwards , woonachtig op de Tuinfluiter 16 in Nieuwegein, reden om een luide juichkreet te slaken. De Engelsman is van oudsher fan van de blauwen uit Manchester en steekt dat niet onder stoelen of banken.

Geoff is 3 april 1946 geboren in Halifax in de buurt van Yorkshire en verhuisde begin jaren zeventig naar Nederland na een vakantieliefde met Maria Engelberts. Omdat hij goed kon voetballen, werd FC Utrecht getipt door een buurman van Geoff die toen in Utrecht woonde. Zijn huwelijksreceptie werd gehouden in de kantine van FC Utrecht in het oude Galgenwaard want Geoff was intussen opgenomen in de selectie.

,,Dat was een mooie tijd, met trainers als Bert Jacobs en Fritz Korbach die destijds het tweede onder zijn hoede had. We hadden een leuk elftal met Harry Suvee als keeper en Kees Loffeld als aanvoerder. Ik stond centrale verdediger naast Gerard Langerak die volgens mij uit IJsselstein kwam. FC Utrecht leefde enorm in die tijd, na de fusie raakten de mensen in de ban van het aanvallende voetbal dat Bert Jacobs en Fritz Korbach graag wilden spelen.’’

Lang duurde het optreden van Edwards niet want hij raakte tijdens de trainingen door fysieke overbelasting ernstig geblesseerd. ,,Ik was niet gewend aan die duurlopen en de andere manier waarop er op dat niveau getraind werd. Daarom heb ik maar twee keer met het A-team een oefenwedstrijd meegespeeld en een aantal keren met het B-elftal. Ik herinner me nog namen van Co Adriaanse en Jan Groenendijk die er ook bij waren.’’

Na zijn FC-periode belandde Geoff nog een periode bij UVV om vervolgens een jaartje jeugdtrainer te worden van zijn zoon Paul die bij Geinoord in de D-junioren speelde. Dat duurde niet zo lang omdat zoonlief koos voor basketbal bij New Stars en daar een van de steunpilaren van het eerste team werd. Edwards bleef het voetbal desondanks van nabij volgen en dan vooral de prestaties van Manchester City, zijn grote passie. Bij ieder bezoek aan Engeland gaat hij toch even bij deze club langs.

,,Dat was nog in het oude stadion, dat niet zo groot is als het huidige Etihad Stadium. Ik ging nog naar Maine Road en daar heb ik heel wat mooie wedstrijden gezien. Ik denk dat City met de smaakmaker Kevin Debruyne favoriet is in de groep, al moet je ook Napoli niet onderschatten, Italianen blijven altijd gevaarlijk. Het is jammer dat FC Utrecht niet tot de groepsfase is doorgedrongen, dan hadden er nog een paarmooie wedstrijden op de kalender gekomen. Het doelpunt dat ze deze week maakten in Petersburg, heb ik zelf helaas niet op tv gezien. Maar wat ik van anderen hoorden, zou die goal in de Engelse competitie zeker goedgekeurd zijn. Wel heel spijtig voor FC Utrecht.’’

Geoff Edwards, staand derde van rechts in het B-elftal van FC Utrecht, met staand links Harrie Suvee en gehurkt uiterst rechts aanvoerder Kees Loffeld. (eigen foto)

Geoff Edwards: ,,Mooie maar te korte tijd gehad bij FC Utrecht.’’ (eigen foto)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk