Geld voor restauratie kasteel Oudegein

De provincie Utrecht investeert bijna 4 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels in de restauratie van 14 rijksmonumenten. Zo wordt onder andere kasteel Oudegein gerestaureerd. Het landgoed met kasteel Oudegein ligt in het midden van het stadspark in Nieuwegein. Het kasteel was van oorsprong een verdedigingstoren die de tolheffing nabij het stadje ‘t Gein moest beschermen. Het hoofdhuis en het toegangshek aan het voorplein worden gerestaureerd. De gebruiksruimtes worden vergroot en ruimtes die nu als opslag dienen, worden toegankelijk gemaakt. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat dit monumenten goed toegankelijk blijft voor het publiek en draagt daarom bij aan de onderhoud en restauratie.

Het geld uit het fonds Erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 14 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen, 1 orgel, 1 molen, 1 voormalige fabriek, 1 parkaanleg, 1 voormalig klooster/weeshuis/poptempel en 1 boerderij. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Dit bijzondere erfgoed vertelt een deel van de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft.”

ERFGOEDPARELS
Het gaat om de volgende projecten:
Historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen (Amerongen), Zuiderpark kasteel de Haar (Utrecht), poortgebouw en brug kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld (Lopik), Kasteel Oudegein (Nieuwegein), Pestersbosje (Zeist). Uit de overige monumentcategorieën het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de molen van Cabauw (Lopik), Eemlandiafabriek (Bunschoten), historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht).

In 2007 is het Fonds Erfgoedparels (ook bekend als het Parelfonds) ingesteld door Provinciale Staten. Dit fonds is specifiek ingesteld om bij te dragen aan de restauratie van Rijksmonumenten binnen onze provincie die geen woonhuis zijn. Sinds 2008 is er voor bijna 30 miljoen euro aan subsidie verstrekt aan 101 projecten voor restauraties in de categorieën: historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed. Momenteel is de regeling gesloten en zal medio 2020 weer worden opengesteld.

Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk