Gehaktbroodje met kaaskorstje

Gehakt op een andere manier. Geen gehaktbal, maar een gehaktbrood. Het wordt bereid in de oven in een klein cakeblik. Erg lekker en geen vette baklucht in de keuken. Voor 3 personen
250 g rundergehakt
1 kleine ui
½ theelepel kerriepoeder
½ theelepel gemberpoeder
2 eetlepels ketjap manis
scheut melk
peper en zout
ca. 50 g paneermeel
margarine
1 eetlepel geraspte kaas Extra: een cakeblikje van ca.15 x 8 x 5 cm (kindercakeblikje) of bakvormpje dat er op lijkt, aluminiumfolie Smeer het cakeblikje goed in met de margarine.
Verwarm de oven voor tot 200ºC.
Pel de ui en snipper deze heel fijn.
Doe ui, gehakt, kerrie- en gemberpoeder, ketjap, melk, zout en peper in een kom en prak alle ingrediënten goed door elkaar met een vork.
Voeg de paneermeel toe, iets meer of minder, al naar gelang hoe droog of vochtig je het gehakt wilt hebben en meng het goed door het gehakt.
Hou een beetje paneermeel achter om straks het gehakt te bestrooien.
Schep het gehaktmengsel in het cakeblikje en druk het heel goed aan.
Leg hier en daar een klein vlokje margarine op het gehakt.
Dek het blikje goed af met het aluminiumfolie en zet het op het rooster in het midden van de oven.
Haal na 20 minuten het blikje uit de oven, zet het op een plank, verwijder het folie en bestrooi de bovenkant van het gehakt eerst met de gerapte kaas en dan met een dun laagje paneermeel.
Zet het gehakt zonder folie terug in de oven en laat in nog ca. 10 minuten het kaaskorstje smelten en goudbruin worden.
Controleer, voor je het gehakt definitief uit de over haalt, of het van binnen gaar is, door met een satéstokje of de punt van een dun mes even naar het midden van het gehaktbrood te steken en het gehakt iets opzij te trekken.
Als het nog niet gaar is (rood van binnen), nog een kleine 10 minuten de oven in.
Haal het gehakt uit de oven, laat het even iets afkoelen en snij het voorzichtig in plakken.
Serveer de plakken gehaktbrood met bijvoorbeeld spruitjes en gebakken aardappelen. Tip
Gehaktbrood kan warm of koud (als broodbeleg) gegeten worden.
Maak het gehakt naar eigen smaak pittiger met kruiden en specerijen of anders van smaak met bijvoorbeeld piepkleine stukjes kaas, pindakaas of tomatenketchup.
Het toplaagje kun je ook naar eigen smaak maken met bijvoorbeeld gesnipperde ui,stukjes gedroogde tomaat, kruiden, verkruimelde cornflakes of geschaafde amandelen. Weetje
Wij noemen het "gehaktbrood", de Belgen zeggen "vleesbrood" en in het engels heet het "meatloaf".
Bij ons wordt de term Meatloaf al snel in verband gebracht met de beroemde, gelijknamige Amerikaanse rock-and- roll zanger Marvin Lee Aday die wereldberoemd werd met zijn rockhit “Paradise by the dashboard light” van het album “Bat out of Hell” uit 1977 en gezongen met de niet minder beroemde Ellen Foley. De, inmiddels 60-jarige, zanger/acteur treedt nog steeds over de hele wereld op.Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk