Geen wekelijkse koopzondag in Nieuwegein

Een zeer verdeelde raad heeft woensdag avond besloten dat er geen wekelijkse koopzondag komt in Nieuwegein. Het inspreken van vestigingsdirecteur van Saturn Nieuwegein Van Ham, Koster namens Winkeliersvereniging Cityplaza en Den Blanken van Stichting Middenstands Centrale in de commissievergadering van 12 september j.l. heeft niet mogen baten. Zij waren vóór de wekelijkse koopzondag. Hun argumenten: omzetgroei in economisch moeilijke tijden, een betere concurrentiepositie tegenover omringende gemeenten, meer werkgelegenheid en een betere leefbaarheid in het nu wat saaie zondagse Cityplaza, met meer klandizie voor de horeca en een betere verhuurbaarheid van nieuwe winkels.

De uitgangspunten van de wetswijziging van de Winkeltijdenwet was liberalisering van openingstijden. De gedachte van het Rijk was dat gemeenteraden zelf goed in staat waren om uit te maken wat het beste bij hun eigen inwoners en ondernemers past. Zij zijn immers direct gekozen door de inwoners en weten wat er in hun gemeente leeft en speelt.

Vanwege afwezigheid van twee raadsleden van de PvdA en de VVD, de tweedeling in Groen Links, zij offerde collegiaal 1 stem (van 2) aan de VVD, plus een wethouder (J. Gadella – VVD) die zijn huiswerk niet gedaan heeft, heeft het voorstel om de koopzondag in te voeren in Nieuwegein het niet gehaald. De raad stemde met de kleinst mogelijke meerderheid tegen het voorstel van het college: 16-15. Opvallendste uitspraak kwam van de fractievoorzitter van de SP, Martijn Stekelenburg. Stekelenburg: ‘Wij vinden een paar honderd banen meer of minder niet opwegen tegen de sociaal maatschappelijke aspecten van een koopzondag.’

Voor stemde: VVD: 6 stemmen, Fractie van der Zalm: 1 stem, GroenLinks: 1 Stem, PvdA: 4 stemmen, D66: 2 stemmen en Onze Nieuwegeinse Samenleving: 1 stem. De overige partijen waren tegen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren