Geen nieuws

Zoals in veel gemeenten is het ook in Nieuwegein in juni ‘die tijd van het jaar.’ De tijd waarin de gemeenteraad stil staat bij het financiële reilen en zeilen van de stad. Het gaat om een terugblik op 2011 met jaarrekening en accountantsrapport, een aanduiding van de stand van zaken in 2012 (welke verschillen zijn er ontstaan met de oorspronkelijke begroting en hoe gaat het college dat oplossen) en om een vooruitblik op de begroting voor volgend jaar.

Bamberg van de PvdA in Nieuwegein: ‘Zoals dat tegenwoordig heet geeft de gemeenteraad het college de financiële kaders mee waar de begroting 2013, die in het najaar wordt vastgesteld aan zal moeten voldoen. Dit is de tijd om de lijnen uit te zetten dus. In de meeste gemeenten -en zelfs bij de rijksoverheid- gebeurt dit allemaal op basis van stukken met fraaie namen als ‘kadernota’, ‘voorjaarsnota’ enz. Nieuwegein is daar geen uitzondering op. Dit jaar voor het eerst ondersteund door een cyclus van extra financiële commissie- en raadsvergaderingen naast de ‘gewone’ vergaderingen.

‘Het is opvallend hoe weinig informatie daarover de bewoners bereikt. Kranten, radio en TV hebben geen aandacht voor de financiële toestand van de stad. Dat moet te maken hebben met de oude wijsheid dat goed nieuws géén nieuws is. Nieuwegein staat er namelijk best goed voor.’ Klik hier om naar de column te gaan van Bamberg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk