‘Geen Megasuper aan de Kauwenhof in de Doorslag’

In buurtwinkelcentrum de Kauwenhof wil de Lidl uitbreiden. Dat gaat ten koste van de cafetaria, kapper, bloemist en apotheek. De Kauwenhof is een buurtwinkelcentrum in de wijk de Doorslag en heeft daar een sociale en verbindende functie. Dat gaat met de plannen van de Lidl verdwijnen, zo vinden de bewoners. De PvdA in Nieuwegein maakt zicht sterk voor het behoud van het winkelcentrum in de huidige hoedanigheid en wil geen Megasuper in de Doorslag.

De omwonenden van de Kauwenhof hebben sinds de komst van de Lidl in 2011 veel hinder van parkeeroverlast. Dat komt vooral vanwege de aantrekkende kracht van de Lidl van ver buiten de wijk Doorslag, zelfs van buiten Nieuwegein. Met name op zaterdag leidt dat tot chaotische verkeerstaferelen op de Kauwenhof. De Lidl is voornemens uit te breiden door overname van de cafetaria, kapperszaak, bloemist en apotheek. Daardoor verschraalt het winkelcentrum, verdwijnt de wijkfunctie en neemt de parkeerdruk toe. Casper Langerak, raadslid van de PvdA, vindt dat een ongewenste ontwikkeling: “Hier heeft de buurt helemaal niets aan, in tegendeel, het geeft alleen maar meer overlast. Het is een ongewenste ontwikkeling.”

In de winkelvisie van Nieuwegein staat dat “Nieuwegein gelooft in de verbindende kracht van winkelcentra. Zij bieden levendigheid, dragen bij aan leefbaarheid en sociale samenhang in de wijken en creëren werkgelegenheid” Volgens Langerak is de uitbreiding van de Lidl en de verschraling van het buurtwinkelcentrum in de Kauwenhof in strijd met deze winkelvisie. De sociale en verbindende functie wordt verder uitgehold, de leefbaarheid gaat achteruit. Langerak: “Het college van burgemeester en wethouder moet hier paal en perk aan stellen en het gemeentelijke beleid over buurtwinkelcentra uitvoeren. Dat is in het belang van de hele wijk de Doorslag.”

Daarom roept de PvdA tijdens de eerst volgende raadsvergadering het college op om met maatregelen te komen die recht doen aan de winkelvisie van Nieuwegein. Het college moet er voor zorgen dat de Kauwenhof een buurtwinkelcentrum blijft met een sociale en verbindende functie voor de wijk Doorslag en dat de leefbaarheid gewaarborgd blijft.

5 thoughts on “‘Geen Megasuper aan de Kauwenhof in de Doorslag’

 1. De PvdA doet dit samen met het CDA omdat ook het CDA voorzieningen dichtbij, in de buurt, belangrijk vinden voor een vergrijzende samenleving en een samenleving waarvan wij willen dat iedereen mee kan blijven doen!

 2. Bart van Rooijen

  Verschraling van het winkelcentrum (straks, als het tegen zit, nog maar 1 winkel) is wel het laatste waar we op zitten te wachten. Diversiteit maakt een winkelcentrum aantrekkelijk en een “monocultuur” niet!

 3. Tanja de Haan

  SP heeft zelfs samen met het wijkplatform Doorslag een enquête gehouden onder de wijkbewoners. Ook een eigen onderzoek gehouden onder de klanten van de Llidle. Blijkt het gros van de klanten buiten Nieuwegein te wonen. Vianen,Ijsselstein, Maarssen, ja zelfs Zoelmond en ga zo maar door.

 4. Ingrid

  Geef de Lidl ruimte in het voormalige Blokkerpand in hoog zandveld en laat ze daar uitbreiden door aanbouwen. Genoeg parkeerruimte en beter bereikbaar vanaf A2.

  1. Dat vind ik een prima idee. Daar is genoeg parkeer gelegenheid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren