Gazpacho

Nog een keer een soepje, maar nu een klein, koud soepje. Een fris voorgerechtje bij de waarschijnlijk wat zwaardere maaltijden van de komende Paasdagen. Verrassend lekker en met aardig wat vitamientjes. Ook heerlijk op de warme zomerse dagen die nog in het verschiet liggen. Zorg wel dat je een dag van te voren wat ijsblokjes maakt.

Voor 4 personen:
9 tomaten
1 komkommer
1 zoete puntpaprika (of evt. een gewone rode)
handvol ijsblokjes
ca. 2 eetlepels olijfolie
ca. 1 eetlepel rode wijnazijn
peper en zout
bosui of bieslook

Extra: keukenmachine of staafmixer; kleine leuke schaaltjes, bekertjes of glaasjes (bv. je Senseo-kopjes).

Ontvel de tomaten, door ze een minuutje in een bak kokend water te leggen, waarna je het vel er zo met een mesje af kunt trekken.
Snij de harde kern uit de tomaten.
Hou één tomaat achter voor de garnering en snij deze al vast in kleine stukjes voor de garnering, snij de overige in grove stukken.
Was de komkommer, snij hem doormidden en snij één helft in grove stukken.
Snij van de andere helft van de komkommer ca. 6 plakjes en snij die in kleine blokjes voor de garnering, laat even liggen tot gebruik.
Was de paprika, snij steel, zaden en zaadlijsten weg en snij de paprika in grove stukken.
Was en droog nu eerst de bosui of bieslook en snij deze in kleine ringetjes voor de garnering.
Doe een handvol ijsblokjes in een stevig plastic zakje en sla ze in grove stukken met bijvoorbeeld een deegrol.
Doe de stukken tomaat, komkommer en paprika in de keukenmachine en maal ze fijn.
Breng het mengsel op smaak met olijfolie, rode wijnazijn en peper en zout.
Voeg op het laatst de stukjes ijs toe en maal deze nog even kort mee, zodat ze een beetje grof blijven.
Schep de Gazpacho in kleine kommetjes, bekertjes of glaasjes en schep er wat blokjes tomaat en komkommer op.
Strooi er wat bosuiringetjes of bieslook over.
Serveer direct, of laat de kopjes soep tot gebruik in de koelkast staan.
Heerlijk met een minibroodje of plakje stokbrood met kruidenboter.

Vegetarisch voor-, of bijgerechtje
Tijd: 20 minuten.
Bron: www.ah.nl

Tip
In plaats van gewone paprika kun je ook twee gegrilde paprika’s uit een potje nemen.
Je kunt het soepje aanvullen met wat Tomaat-groentesap uit een pak (handig als je te weinig soep blijkt te hebben).
Voor een extra “bite” kun je wat verbrokkelde geitenkaas of stukjes van een andere witte kaas, voor het serveren, op de Gazpacho scheppen.

Weetje
Gazpacho is een van origine Spaanse soep van groenten en kruiden, maar altijd zonder vlees of bouillon. Het bevat wel altijd tomaten en wordt ijskoud gegeten. Al voor de Romeinse tijd maakten Spaanse herders een soort Gazpacho, omdat het de honger stilt, de dorst lest en het lichaam voorziet van benodigde vitamines en zout.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk