Gado-Gado

Een bekende en smakelijke groenteschotel uit de Indonesische keuken. Oorspronkelijk worden er in olie gebakken blokjes tofu en tempé bij geserveerd. Voor 4 personen
200 g sperziebonen (evt. diepvries)
300 g Chinese kool (ca. ½ kool)
200 g taugé
1 kleine komkommer
4 eetlepels gefruite uitjes
3 eieren (scharrel)
1 groot stuk gebakken kroepoek (liefst vegetarisch)Saus
9 eetlepels pindakaas met nootjes
2 eetlepel ketjap manis
4 eetlepels citroensap
1 ½ theelepel sambal oelek Snij de Chinese kool in repen van 2 cm en was ze. Was de komkommer en snij deze in plakjes. In een pan met ruim kokend water de sperziebonen in 10 à 15 minuten bijna gaar koken. Ondertussen de eieren koken tot ze hard zijn en de kroepoek in stukjes breken. Schep de bonen uit de pan en spoel ze af met koud water. Kook in het kookwater van de sperziebonen de Chinese kool ca. 5 minuten. Afgieten en met koud water afspoelen. Spoel in een vergiet de taugé met flink heet water af. Laat de groenten goed uitlekken!Pel ondertussen de eieren en snij ze in plakjes of partjes. Rangschik de sperziebonen, de kool en de taugé op een ruime schaal. Leg in het midden de plakjes komkommer. Voor de saus alle ingrediënten al roerend verwarmen in een steelpan of in een schaal in de magnetron. Scheutje voor scheutje water erdoor roeren en de saus weer verwarmen tot een dikke saus ontstaat. Een deel van de saus over de groentes schenken, de rest in een sauskom serveren.De schotel langs de rand garneren met het ei, de gebroken kroepoek over de pindasaus strooien en de gehele schotel bestrooien met gefruite uitjes. Serveer de Gado-Gado met (zilvervlies)rijst en Rempèjèk katjang (rijstemeelkoekjes met pinda’s) en eventueel met wat atjar tjampoer en plakjes verse tomaat.Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 30 minuten
Bereidingstijd ca. 25 minuten Tip
Een stukje kokoscrème (als verpakt blokje te koop) mee laten smelten in de saus en een theelepeltje bruine suiker toegevoegd, maakt de pindasaus extra lekker. Weetje
Wie vegetarisch eet, kan beter geen “gewone” kroepoek, de kroepoek oedang, eten. Dit Indonesische bijgerecht wordt gemaakt van meel en garnalen. Er zijn echter verschillende soorten vega-kroepoek. Bijvoorbeeld de kroepoek gendar, gemaakt van rijstmeel met zout, en de cassave kroepoek, gemaakt van cassave met specerijen en groenten. Deze laatste heeft een iets stevigere bite. Er bestaat ook vega-kroepoek met knoflooksmaak. Verkrijgbaar in de Toko.Wist je trouwens dat je kroepoek heel goed in de magnetron kunt “bakken”? Leg enkele stukjes ongebakken kroepoek op de magnetronschotel en laat 45 seconden op hoog vermogen draaien. Wel erbij blijven!!! Het kan snel verbranden. Een eventueel hard randje afbreken. Absoluut vetarm!!! NB
Dit recept kan via het archief afgedrukt worden.
Reageren? Klik op de rode email-button.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk