Gaat de gemiddelde dagwaarde van een auto omhoog nu de vraag toeneemt?

De marktwerking speelt een belangrijk rol als het gaat om het bepalen van de verkoopprijs van een auto. De werking voorziet erin dat prijzen van auto’s stijgen als de vraag ernaar toeneemt. Er is echter een verschil tussen de dagwaarde van een auto en de verkoopwaarde. De dagwaarde is de waarde van de auto waarbij er afschrijving plaatsvindt en is afhankelijk van meerdere factoren. Bij de verkoopwaarde van de auto speelt het mechanisme van vraag en aanbod eveneens een rol.

Dagwaarde van een auto
De waarde van een auto berekenen, is handig om een indicatie van de dagwaarde, inruilwaarde en de handelswaarde te krijgen. Uiteraard is dat een prima basis om een verkoopprijs vast te stellen. Indien de vraag naar auto’s ineens toeneemt, betekent het dat het mogelijk is om een hogere prijs voor een auto te vragen. De dagwaarde is wat dat betreft minder gerelateerd aan de markt voor vraag en aanbod. Het is echter ook weer zo dat een groter aanbod de verkoopwaarde van een auto doet dalen. In Randstedelijk gebied zijn tweedehands auto’s door het grote aanbod veelal voordeliger dan in een provincie in het noorden van het land. Daar is het aanbod doorgaans beperkter. Is de vraag hoger dan het aanbod dan stijgen de autoprijzen. Is de vraag kleiner dan het aanbod dan dalen de autoprijzen. Het is dan ook niet zo dat de gemiddelde dagwaarde stijgt op het moment dat de vraag toeneemt. De dagwaarde wordt bepaald door andere factoren. De handelswaarde of inruilwaarde neemt echter wel toe, zodat er in dat kader wel sprake is van een stijging van de verkoopwaarde.

Verschil dagwaarde, aanschafwaarde en verkoopwaarde
Het is handig om het onderscheid te weten tussen de dagwaarde, aanschafwaarde en verkoopwaarde van een auto. De aanschafwaarde is wat je voor de auto hebt betaald. De dagwaarde gaat vanaf dat moment in en is te relateren aan de afschrijving. Er is niet voor niets een uitspraak dat de auto al meteen minder waard is als deze over de drempel van de showroom is gereden. De dagwaarde is dan ook aan verandering onderhevig en afhankelijk van factoren als kilometerstand, merk en model, bouwjaar, catalogusprijs en accessoires. Stel je rijdt een auto helemaal de vernieling in. Dan is de auto om te verkopen niets meer waard. Er is dan echter nog wel sprake van de mogelijkheid om de dagwaarde te berekenen. Dat is bijvoorbeeld onder meer belangrijk voor de verzekering om de hoogte van een schadevergoeding toe te kennen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren