Fulpra’s elektrische vrachtfiets uit Nieuwegein op 4e plaats in KVK Innovatie Top 100

Grown.bio uit Heerewaarden ontwikkelde een duurzaam alternatief voor piepschuim en verovert hiermee vandaag de eerste plaats in de 16e KVK Innovatie Top 100. Fulpra’s elektrische vrachtfiets uit Nieuwegein viel net buiten de prijzen en pakte de 4e plaats.

Grown.bio laat piepschuim groeien uit de wortels van paddenstoelen, mycelium, op een ondergrond van landbouwafval. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. Vodde uit Tilburg ontvangt, uit handen van juryvoorzitter Ruud Koornstra, de KVK Impact Award. Deze jonge sokkenfabrikant geeft oud textiel -vodden- een nieuw leven, door er allerlei soorten kwaliteitssokken van te maken.

Mycelium kan groeien op nagenoeg elke ondergrond. Grown.bio mixt die met landbouwafval. Daarmee vult het bedrijf mallen en daarin groeien mycelium en de landbouwvezels aan elkaar. Na vijf dagen is het goed doorgegroeid en kan het drogen om vervolgens te worden nabehandeld. Het resultaat is een stevige vorm, die schokabsorberend, licht, waterwerend en brandveilig is. Het product is composteerbaar in de natuur en dat maakt myceliumcomposieten tot het groenst mogelijke verpakkingsmateriaal. Het materiaal is eindeloos beschikbaar, bevat geen giftige stoffen en komt niet van ‘olie-afhankelijke’ bronnen.

Elektrische vrachtfiets
De innovatieve start-up Fulpra ontwikkelde de elektrische vrachtfiets en verovert hiermee de 4e plaats in de KVK Innovatie Top 100. Eén Fulpra L1 Vrachtfiets vervangt één diesel bestelwagen. Dat bespaart jaarlijks tweeduizend liter diesel en vijfduizend kilo CO2-uitstoot. Daarbij rijd je met een Fulpra vrachtfiets ook nog eens 70 procent sneller de binnenstad door. Deze elektrische vrachtfiets kwam als enige in Nederland door de strenge RDW-keuring en kreeg de Europese goedkeuring in de L1e-a categorie (gemotoriseerd rijwiel) voor elektrische fietsvoertuigen.

Twee rolcontainers
De elektrische trapaandrijving biedt duizend watt aan trapondersteuning – vier keer meer dan een gewone elektrische bakfiets. Daardoor kan de Fulpra L1 ook vier keer meer gewicht en volume meenemen. Door het design en lage zwaartepunt kunnen dat twee rolcontainers zijn, maar ook een strekkar of een pallet. Het unieke tilt-mechanisme zorgt ervoor dat de fiets soepel rijdt, ook in scherpe bochten. Met behulp van een ‘cloud-gateway met GPS-fix’ kan de voertuigstatus en real-time locatie, net als bij auto’s, eenvoudig op elk device worden gevolgd.

Succesvolle innovaties
De KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie (13) en de zorgsector (13). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de samenleving en branche, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk