Frisse Rabarber-pudding

Mei is de topmaand voor de aanvoer van verse rabarber en de prijzen zijn nu dan ook  laag. Rabarber is een zachtzure groente met veel mogelijkheden en wordt gebruikt bij zowel  het hoofdgerecht, het nagerecht, als gebak, jam en zelfs als wijn. Hierbij het recept van een heerlijke frisse pudding.
Voor 4 personen
500 g rabarber175 ml water110 g suiker1 zakje vanillesuikerSnufje kaneelStukje citroenschil8 blaadjes gelatine*Evt.1/8 liter slagroom om te garneren. 
Extra: een GLADDE puddingvorm of souffléschaal  
De rabarber schoonmaken en in kleine stukjes snijden.Breng in een wijde pan het water aan de kook met de suiker, vanillesuiker, kaneel en citroenschil en laat het koken tot de suiker is opgelost.In deze suikerstroop ¼ deel van de rabarber 5 minuten koken tot deze wat zachter begint te worden.Met een schuimspaan de gekookte rabarber uit de pan scheppen en in een zeef uit laten lekken.De rest van de rabarber, onder af en toe roeren, in de suikerstroop tot moes laten koken in ca. 15 minuten.Ondertussen de gelatine in een kom met ruim koud water ca.10 minuten laten weken, goed uitknijpen en door de warme moes roeren. De bodem van de puddingvorm of schaal bedekken met de stukjes rabarber.De pan met de rabarbermoes in een bak met ijskoud water zetten en al roerend kouder en dikker laten worden. Als de moes begint op te stijven deze in de vorm gieten en voorzichtig gladstrijken.De vorm in de koelkast zetten en minstens 4 uur laten opstijven.Voor het serveren de slagroom stijfkloppen met een beetje suiker en eventueel in een spuitzak of slagroomspuit scheppen. De puddingvorm een paar tellen in een bak met heet water houden, een platte schaal op de vorm leggen en samen keren. Garneren met de slagroom.*Vegetariërs vervangen de gelatine door Agar-agar poeder, volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje  (verkrijgbaar in de Toko op Cityplaza) 
Nagerecht voor 4  personen
Voorbereiden ca. 1 uur + 4 uur voor het opstijven
Bereiden ca. 10 minuten 
Tip
Zet een rabarberplant in een verloren hoekje van de tuin. Als de rabarber het naar zijn zin heeft wordt het een prachtige en imponerende plant waarvan je volop  kunt oogsten. Soms gaat hij zelfs bloeien met een prachtige witte pluimachtige bloem. Mensen met een volkstuin hebben bijna allemaal een rabarberplant op hun tuin. Na 21 juni is de oogst voorbij en moet de plant gaan aansterken voor het volgende seizoen. 
Weetje
Rabarber groeit al sinds eeuwen in Siberië in het wild. Sinds ca. 3000 jaar v. Chr. gebruiken de Chinezen de plant als medicijn tegen o.a. maagklachten, galstenen en als laxeermiddel. In 1570 werd rabarber door een arts in Duitsland geïntroduceerd en pas in 1750 deed de plant haar intrede in ons land en dan nog als curiositeit in de hortus van Leiden.
Vooral in Engeland is rabarber erg populair. Men maakt er o.a. “Rhubarb-pie” en wijn van.  
NB
Dit recept kan via het archief uitgeprint worden.Reageren? Klik op de rode email-button.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk